Vooruitblik 2e OLAT winterwandeling in Nijnsel

Roois nieuws Natuur en Milieu
Op het moment dat we op pad gaan voor deze wandeling, zijn de bomen al bijna kaal en kunnen we de bladeren voor ons uitschoppen.

We zijn 20 november te gast in onze ‘hometown’, Sint-Oedenrode, vanuit het kerkdorp Nijnsel. Nijnsel is ontstaan als een nederzetting rond een kapel die gewijd was aan Sint-Antonius-Abt en reeds in de 15e eeuw werd vermeld. De buurtschap behoorde vanouds tot de oude vrijheid van Sint-Oedenrode. Nijnsel bleef tot in de twintigste eeuw een klein bebouwingslint aan de oude verbindingsweg tussen Sint-Oedenrode en Lieshout. Nu is het uitgebreid met nieuwe wijken.
Maar, Olat is Olat niet als we “stedelijke gebieden” zouden opzoeken. Nee, we gaan als vanouds vandaag weer heerlijk natuur proeven en beleven! En dat doen we als volgt:
Vanuit het startadres De Vresselse hut steken we de Vresselseweg over, om al direct naar de Dommel te lopen. Alle afstanden lopen een stukje langs dit fraaie riviertje. Aan weerszijden van het Dommeldal, liggen enkele oude akkers.
De 10 en 15 kilometer vervolgen de route door een stuk bosgebied en komen via een lus aan de achterzijde van het Vresselse Bos bij de wagenrust. Het Vresselse Bos is een naaldbos op een dekzandrug. Het was ooit een productiebos dat aangelegd is op een stuifzanddek maar het wordt geleidelijk gevarieerder. In het bosgebied liggen mooie vennen en zijn er gebieden met vochtige heide. De 10 km gaat na de wagenrust terug naar het startadres. De 15 km maakt nog een mooie lus door de Moerputten om dan terug te keren.
De overige afstanden, 20, 30 en 40 km lopen richting Breugel en komen in het natuurgebiedje De Mosbulten. Daar treffen zij de 1e wagenrust voor een welkom bekertje koffie of thee.
Een volgend natuurgebiedje wacht op ons: Het Broek, een waterwingebied. Hier buigen de 20 en 30 km af. Zij vervolgen de route over een mooi pad langs de slootkant in open gebied richting Mariahout.
De 40 km gaat via de brug over het Wilhelminakanaal naar het Achterbos. Daar wacht wagenrust 2. Zij komen hierna bij natuurgebied De Ruweeuwsels, bestaande uit broekbos en een gradiënt naar een drogere omgeving. Via Molenheide en het oude agrarische buurtschap Deense Hoek doemt de bebouwde kom van Lieshout op. Via binnenweggetjes komen zij bij de caférust bij het Zwaantje in Beek (en Donk).
Na de rust vervolgt de 40km de route naar de Zuid Willemvaart, om na een klein stukje langs het kanaal het bosgebied De Lijnt in te gaan. De route gaat richting Mariahout, door bosgebied de Lieshoutse Heide, op weg naar de 2e caférust.
Hier ontmoeten zij de wandelaars van de 20 en 30 km. Via bossen, afgewisseld met landelijk gebied gaan de lange afstanden terug naar het Vresselse Bos om bij wagenrust 3 samen te komen met de 10 en 15 km. Aan het einde van het Vresselse Bos buigen de 10 en 20 km af om terug te keren naar het startadres.
De andere afstanden: 15, 30 en 40 km maken nog een extra lusje door de fraaie Moerputten. Dit is een gebied van waterplassen die ontstaan zijn door het uitdreggen van moer, dat is laagveen bestaande uit verteerd plantenmateriaal dat na droging gebruikt kon worden als turf. Een moerasbos omzoomt deze plassen.
Hierna komen ook zij weer terug in het Vresselse bos. Vanaf dit punt lopen alle afstanden samen terug naar De Vresselse Hut.

We hopen op een mooie wandeldag. De route staat er in ieder geval garant voor!