Afbeelding

Grote drukte bij lezing Arthur Japin in Sint-Oedenrode

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Er was veel belangstelling voor de lezing van Arthur Japin. Het kasteel Henkenshage werd dinsdagavond 1 november ingenomen door meer dan 100 fans van deze meesterschrijver. Het regende een beetje en binnen heerste er een gezellige drukte. Alle stoelen zijn inmiddels bezet, ook op het balkon en eenieder wacht vol spanning op de komst van de schrijver. Iets na acht uur beklimt hij het podium en begint met zijn lezing.

Arthur Japin(1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde. Hij speelde diverse rollen voor radio en tv en op toneel en ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera. In 1987 ontdekte hij het historische onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes. Hij stopte met acteren en begint met schrijven. Hij schrijft ook diverse korte verhalen, hoorspelen en tv films. In 1996 debuteerde hij met de verhalenbundel Magonische verhalen. Bij het grote publiek werd hij pas bekend met zijn roman De zwarte met het witte hart. Voorjaar 2002 verschijnt zijn 2e roman De droom van de leeuw en voor zijn 3e roman Een schitterend gebrek krijgt hij in 2004 de Libris Literatuurprijs. In 2008 wint hij de NS Publiekprijs voor De overgave en in 2010
Wordt hij genomineerd voor deze prijs voor zijn roman Vaslav. Het is dit boek wat hij bespreekt en
er uit voorleest.

Vaslav Nijinski was vanaf 1909 tien jaar lang de sterdanser van de Ballets Russes, het balletgezelschap van Sergej Diaghilev. Hij werd aanbeden om zijn hoge sprongen, virtuositeit en toneelpersoonlijkheid. Op zijn negenentwintigste besloot Vaslav dat hij genoeg had van ballet: op 19 januari 1919 gaf hij zijn laatste optreden, waarna hij nooit meer danste en bijna geen woord meer sprak. De rest van zijn leven bracht hij door in verschillende psychiatrische klinieken ter behandeling van zijn schizofrenie.
Het boek speelt zich grotendeels af op 19 januari 1919 in het Zwitserse Sankt Moritz. De dag waarop de dansgrootheid zijn laatste optreden geeft, al beseft niemand dat op dat moment. De Rus sluit zijn opvoering af met de woorden ‘Nu is het kleine paardje moe’. De man die wereldberoemd werd met enorme sprongen die de zwaartekracht negeerden, zal nooit meer door de lucht zweven. Hij leeft nog 31 jaar in stilte door, waarbij hij verschillende keren in psychiatrische inrichtingen zal belanden. Altijd bijgestaan door zijn vrouw Romola.

Arthur Japin vertelt dit zo boeiend, je kan wel zien en horen, dat er een professionele acteur op het podium staat, je zit met open mond te luisteren en de zaal was dan ook muisstil. In veel van zijn romans staat de kwetsbare mens centraal en zijn boodschap is danook, dat je meer aandacht en interesse moet hebben voor een ander. Het is de moeite waard om dit boek te lezen en ook zijn andere werken natuurlijk. Het nieuwste boek van Artur is het Kussenboek het zijn de mooiste zinnen samengevat uit zijn werk. Het ziet er leuk uit en is niet te duur.