Genealogie fam. van den Oetelaar gepresenteerd

Roois nieuws Kunst en Cultuur
 Op 20 oktober werd in Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode het boek Familie Van den Oetelaar 1250 – 1700 gepresenteerd. De genealogie is geschreven door Ger van den Oetelaar.

De lijvige genealogie met als ondertitel Landlieden, Bestuurders en Kartuizers binnen Hertogdom Brabant door Ger van den Oetelaar beschrijft de familie Van den Oetelaar uitgebreid vanaf de 13e eeuw. De familie is erg actief geweest binnen het hertogdom Brabant. Als landbouwer, hophandelaar en hopteler in het Schijndelse gebied. Wellicht zijn ze door de hopteelt en hophandel in goede doen gekomen zodat een gedeelte van de familie kon verhuizen naar de hoofdplaats van Peelland: Sint-Oedenrode. Deze tak werd de adellijke tak Van Oetelaar. De Van den Oetelaars bekleedden zeer lang bestuurlijke functies in het kwartier Peelland van de Meierij van ’s-Hertogenbosch. Zij waren kwartierschout en stadhouder. Destijds woonden ze in het stadhoudersslotje Vreeburg en Henkenshage in Sint-Oedenrode.

Een gedeelte van de familie verhuisde in de 17e eeuw naar de omgeving van Diest en bewoonden daar een kasteel in Kortenaken. Ondertussen bleven de Schijndelse, Gemondse en Rooise Van den Oetelaars actief als landbouwers, handelaars en locale bestuurders. De adellijke familie studeerde in Leuven en aan andere universiteiten, de Meierijenaars bleven in de Meierij en een gedeelte van de familie bleef ook wonen op het naamgevende gebied d’Oetelaar in Schijndel.

Opmerkelijk is dat een viertal Van den Oetelaars actief kartuizer werden. Zij waren allemaal Rooienaar van geboorte. Via de kartuizerorde werden deze familieleden veelal prior (overste) aan verschillende kartuizerkloosters in Vlaanderen en waren ze betrokken bij belangrijke activiteiten. De beroemdste was Bruno van Oetelaar.

Hij was een belangrijk persoon voor de gehele kartuizerorde. Zijn neef prior Josephus van Oetelaar rond 1658 alle Meierijse goederen van het in Olland gestichte kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. Dit vanwege de protestantse overheersing welke geen actieve kloosters meer duldde in de Zuidelijke Nederlanden. Door de vele activiteiten van de familie Van den Oetelaar zijn hun sporen in vele binnen- en buitenlandse archieven terug te vinden. Deze veelheid aan gegevens is de basis van deze geïllustreerde genealogie.
Het boek kan besteld worden via: http://www.duthmala.nl/boek.htm