Afbeelding

Ontroerend en bovenal aangrijpende toneelmonoloog in het Damiaancentrum

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In de bijna uitverkochte ontmoetingszaal van het Damiaancentrum werd dinsdagavond,
18 oktober, de toneelmonoloog “MISSIE” gepresenteerd. De schrijver van het stuk is de Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck, die voor zijn boek “Congo” de Ako-prijs voor literatuur prijs won.

“Missie” speelt zich af in Congo, een missionaris, de Witte Pater Andre Vanneste is op vakantie in Belgie en verteld over de vaak schrijnende verschillen tussen zijn kleine westerse ‘vadeland’ en zijn groot Afrikaans ‘ontwikkelingsland’.

Deze monoloog word gespeeld door Marcel Thijs , zijn broer Andre, is een Witte Pater en is missionaris in Congo en is gebaseerd op zijn levensverhaal. Marcel Thijs kreeg als toneelamateur toestemming om deze uitvoering gestalte te geven.

Met niets in de handen en niets in de mouwen, kruipt Marcel Thijs, in de huid van een een oude maar nog steeds vitale missionaris die terugblikt op zijn leven. Hij praat over eucharistie, en over God, maar ook over vastzitten in de modder, oorlogen, stinkende wonden en geweerlopen tegen uwe kop. “En dan opnieuw kiezen, uw keuze herbevestigen, gelijk ne vlucht met de vlieger, die moet ge ook herconfirmeren”

Na afloop ben je stil van dit meeslepend ontroerend en bovenal aangrijpend verhaal.
Het laat niemand onbewogen.
Het stuk is op 9 december ook nog te zien in H. Johannes kerk te Veghel.0413-367660.
Afbeelding
Afbeelding