Afbeelding

Op zoek naar Bertram Polak

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In het kader van de “Maand van Geschiedenis” stond woensdagavond 12 oktober, “Levensverhalen van gewone mensen” centraal in de lezing van Prof. Dr.A.J. A Bijsterveld, (Waalre, 1962), bekleder van de bijzondere leerstoel Cultuur in Brabant, studeerde geschiedenis in Nijmegen en Amsterdam en promoveerde in 1993 aan de Vrije Universiteit cum laude op het proefschrift Laverend tussen Kerk en wereld. De pastoors in Noord-Brabant 1400-1570.

De lezing was georganiseerd door de bibliotheek De Meijerij locatie Sint-Oedenrode en Infopunt Erfgoed. De laatste 20 jaar is er meer aandacht voor de levensgeschiedenis van de gewone mens met name zijn levensverhaal, opgetekend in egodocumenten (o.a. dagboeken, film, fotoalbums en mondeling geschiedschrijven. Als voorbeeld noemde hij het dagboek van Anne Frank. Ook komen er meer projecten om de herinneringen vast te leggen, mede door de toename van digitale technieken.

De professor spoort ons aan om je levensverhaal vast te leggen en ook zelf op onderzoek uit te gaan naar levensgeschiedenis van andere personen die je interessant vindt, want ze zijn belangrijk voor de geschiedenis.
Zelf deed hij een onderzoek naar de zoon(Bertram) uit het gezin( familie Polak)dat zijn huis bouwde in 1927 en dat hij kocht in 2000.  Het is een heel verhaal geworden met veel gevolgen, zijn verhaal staat in nummer 2,april 2011, van het tijdschrift voor Brabantse Heem en Erfgoed “Inbrabant”