Lezing op 25 oktober: “koorts en honger”

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Op uitnodiging van Heemkundige kring “De Oude Vrijheid” in Sint-Oedenrode komt Hans van den Broek een lezing geven over de medische zorg in de afgelopen eeuwen op het platteland van Zuidoost Brabant. Onze voorouders kregen ziekten waarvan niemand de precieze oorzaak kende en niemand wist hoe ze met succes bestreden moesten worden. Of ze nu in handen vielen van een medicinale doctor, een chirurgijn, een kwakzalver of een duivelsbezweerder, ze waren vaak de pineut.

De 17e eeuwse Zuidoost-Brabander stond aan tal van gevaren bloot. Bij de “ziektebestrijding” speelde de persoonlijke overtuiging van de heelmeester een grote rol. Sommige zwoeren bij de sappenleer van de oude Grieken en Romeinen. Van den Broek onderscheidt in de wijze van helen verder sympathie (gif met gif bestrijden), signatuur (middelen inzetten die qua uiterlijke verschijningsvorm aan bepaalde zieketen doen denken), slechteriken (duivels uitdrijven), en sinten (heiligen aanroepen). Ook de status en aanzien van de heelmeesters zelf komt in de lezing aan de orde.

De lezing wordt gegeven op dinsdag 25 oktober om 20.00 uur in zalencentrum “De Beurs” in Sint-Oedenrode. De entree is € 2,00. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Hans van den Broek uit Deurne is sinds 1980 als arts-radioloog verbonden aan het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hij verdiepte zich in de ontwikkeling van de gezondheidszorg in zijn eigen omgeving.. In 2010 verscheen zijn boek “Koorts en Honger”. Het is op 25 oktober te koop.