Afbeelding

De 45e winterserie van OLAT

Roois nieuws Sport

OLAT Winterserie wandeltocht
Afstanden en starttijden
40 km 08.00 - 09.00 uur
30 km 08.00 - 10.00 uur
10, 15 en 20 km 08.00 - 12.30 uur
Nordic Walking: welkom op alle afstanden

Startbureau vanaf: 07.15 uur
Inschrijving vanaf: 07.30 uur
Sluiting om: 17.00 uur

Startlocatie
Zondag 16 oktober 2011 SOMEREN
Restaurant De Hoijse Hoeve
5711 PV Hoijserstraat 20

Inschrijfgeld (inclusief verzorging bij de wagenrustposten, wandelboeksticker en stempel)
10 km €3,00 20 km €4,00 40 km €4.50
15 km €3,50 30 km €4,50 60 km €5,00
Korting (uitsluitend op vertoon van uw geldige lidmaatschapskaart)
voor OLAT-leden: €2,00
voor Bondsleden: €0,50

Informatie:
Joop Wesseling
073 5033322
winter@olat.


Voorbeschouwing winterserie 16 oktober 2011

Op zondag 16 oktober staat de eerste wandeling van de 45e winterserie van OLAT op het programma!
We starten al direct in de natuur, bij Restaurant De Hoijse Hoeve in Someren. Alle afstanden lopen langs de bosrand richting Strabrechtse heide. We passeren het prachtige Keelven en komen in een bosgebied waar hard gewerkt wordt aan de aanleg van een golfbaan. Over een paar jaar kennen we het hier vast en zeker niet meer terug, reden te meer om er nu extra van te genieten.

De 10 km-lopers buigen af en komen bij de wagenrust. Na een welverdiende pauze maken zij de lus vol en keren over een mooie bosrijke route terug naar het startadres.
De 15 km maakt een groter lus, maar buigt even later ook af en neemt een stukje landelijk gebied mee.
De overige afstanden gaan het heidegebied De Pan op. De Pan is een van de mooiste natuurgebieden binnen de gemeente Cranendonck, het is 300 hectare groot. Het bestaat uit loof- en gemende bossen, een groot stuk heide en veel moerasjes.

De 30 en 40 km vervolgen de route door het naaldbosgebied Boksenberg. Hierna volgt een stukje buitengebied en kunnen de wandelaars genieten van het weidse landschap. De 30 km buigt af. De 40 gaat door naar Hügterbroek, gemeente Nederweert en zijn dus in het Limburgse land aangekomen. Een prachtig stukje veengrond en moerassig gebied. De Daatjeshoeve, de caférust voor de 40 km. nadert, even de benen strekken. De route gaat verder langs de bosrand, om daarna een lusje door landelijk gebied te maken. De natuur laat zich hier van haar mooiste kant zien: een prachtig pad van het Limburg landschap door het Weerterbosch wacht er op om ontdekt te worden.

Op de plaats waar vroeger de Grashut stond (een boerderij waarvan de geschiedenis terug gaat tot het begin van de negentiende eeuw) staat nu een uitkijktoren, die in april 2008 officieel werd geopend. Neem vooral een kijkje, het is absoluut de moeite waard!

Er is nog een monument te zien op de route: de Grenskerk op de locatie van een voormalige openlucht kerk in het Weerterbos. Deze kerk werd gesticht rond 1649 toen het katholieke geloof uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd verbannen. Katholieke inwoners van de toenmalige Meierij van 's-Hertogenbosch konden bij deze grenskerk hun geloof belijden, aangezien deze direct over de grens lag in Spaans Opper Gelre.

Het gebied dat we nu doorkruisen was in het verleden agrarisch gebied. De boerderijen bestaan niet meer en het gebied is teruggeven aan de natuur. Het is een pareltje geworden, er zijn zelfs edelherten uitgezet, weliswaar achter de afrastering. Toch is de kans aanwezig dat ze zich laten zien. Een beetje geluk hebben ....
Het volgende natuurgebied dient zich aan: de Hugterheide. Daar voegt de 30 km. weer in en komt wagenrust 2 voor de lange afstanden in zicht. De route wordt vervolgt in noordelijke richting op grondgebied van de gemeente Maarheeze. Bij de Pan sluit de 20 km aan. Er volgt een mix van bosgebied en landerijen, voor elk wat wils. We lopen het terrein van Huize Provedentia op. Ook hier is een "caférust" ingericht en zijn we welkom in het restaurant van dit onderdeel van Kempenhaeghe. Door de grootte van het complex en de aanwezige voorzieningen (winkel, kapel, boerderij) lijkt een haast een klein dorp.

We vervolgen de route via de Lange Beek, een gebied van het Brabants Landschap en passeren het Bultven. De laatste wagenrust voorziet de wandelaars van een lekkere kop soep of anderszins.
We laatste stukje van de wandeling nadert. Alle afstanden komen hier bijeen en samen lopen we door de bossen terug naar het startadres. Een mooie wandeling zit er op!