Deze keer in Politiek Dichterbij: Janine Heisterkamp (HartvoorRooi/PvdA)

Roois nieuws Politiek Meierijstad
De redactie van onze krant is steeds weer bezig om het plaatselijke en regionale nieuws op een open, uitnodigende en vriendelijke wijze onder de aandacht te brengen van haar lezers. Ook de plaatselijke politiek mag hierbij zeker niet ontbreken. Ons is opgevallen dat de Rooise burger weinig dan wel niets van het Rooise raads- of commissielid weet.

DeMooiRooiKrant gaat in deze rubriek de persoon achter het raads- en commissielid het woord geven. Wij willen dit vorm geven door een maandelijks terugkomende rubriek “De politiek dichterbij”. Ieder interview wordt afgenomen bij het, voor hem of haar, mooiste plekje in Sint-Oedenrode. Wij streven er naar om op deze locatie een open en aangenaam interview af te nemen. Een interview waarbij enkel op de persoon zal worden ingezoomd en niet op de politieke standpunten van hem of haar dan wel van de door hem of haar vertegenwoordigde politieke partij.

Deze keer in Politiek Dichterbij: Janine Heisterkamp (HartvoorRooi/PvdA)
Favoriete plek: De Espendonk

Waarom is dit je favoriete plek in Rooi?
“Het is een mooi, onbekend stukje Rooi. Vanuit mijn huis wandel ik via de Zuidelijke Randweg en de Leunestraat tweemaal per dag met onze hond Jip. Jip maakt nu ongeveer twee jaar deel uit van ons gezin. Ik vind het heerlijk om te wandelen in de natuur. En…met een hond moet je er wel tussenuit. Dus ’s ochtends trek ik mijn wandelschoenen aan en loop ruim een uur met Jip. ’s Middags, afhankelijk van de tijd, vaak nog een half uur. Hier kom ik tot rust. Ik kan de diverse zaken die bijvoorbeeld vanuit de gemeenteraad op mij af komen eens rustig laten bezinken en er een mening of standpunt over vormen.”

Wie is Janine Heisterkamp?
“Een enthousiast raadslid van 42 jaar voor HvR/PvdA. Ik ben nu 6 jaar actief in de Rooise politiek. Samen met mijn man Henrie en mijn drie kinderen woon ik in de wijk Vogelenzang. Henrie werkt bij ASML in Veldhoven.”

Kom je uit Sint-Oedenrode?
“Dat voelt wel zo. Ik ben op mijn vierde jaar verhuisd van Best naar Rooi. Ik voel me op en top Rooise. Ik ben als kind naar de Odaschool gegaan en heb op de Sint-Josef mavo (later Fioretti-college) gezeten. Ik vind het als moeder en raadslid jammer dat we nu geen middelbare school voorziening hebben in Rooi.”

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
“Ik heb de politiek vanuit interesse altijd al gevolgd in kranten. Via via kende ik Peter Verkuijlen en die vroeg mij om samen een politieke partij op de richten: Gemeente Belang Sint Oedenrode (GBS). In 2009, voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, heb ik de keuze gemaakt om over te stappen naar HvR/PvdA omdat mijn ideeën en idealen beter aansloten bij deze partij.”

Heb je nog andere bezigheden naast het raadswerk?
“Ik heb, ook toen er kinderen kwamen, altijd gewerkt. Gemiddeld drie dagen per week. Op een gegeven moment was ik het beu om overal naar te toe te vliegen en te rennen. In 2002 ben ik gestopt met werken en ik vond het heerlijk! Even geen geregel met oppas en dergelijke. Maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Ik vind dat je altijd moet werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Of dat nu in een baan is of op een ander vlak. In die tijd ben ik aan een studie begonnen voor voetreflextherapie én vroeg Peter Verkuijlen of ik met hem GBS wilde oprichten. Toen was ik toch weer druk…hahaha! Mijn studie, die vier jaar duurde, heb ik helemaal afgerond en inmiddels heb ik een kleine praktijk aan huis.”

Hoe is die balans nu dan?
“Beter. In het begin slokte het raadswerk me wel op. Ik ben erg perfectionistisch en ik bereid me altijd grondig voor. Dat betekent heel veel stukken lezen, je verdiepen in onderwerpen en praten met mensen. En met die studie erbij. Het was enorm pittig. Nu kan ik beter doseren en ook beter relativeren. In het begin wil je zo je best doen. Gelukkig heb ik aan mijn man Henrie een goed klankbord.”

Je hebt drie kinderen, hoe oud zijn die inmiddels?
“Stijn is 13, Isabel 11 en Rosa is negen jaar. Stijn zit op de middelbare school en de twee meiden gaan naar de Dommelrodeschool. Verder hebben we nog een hele batterij aan huisdieren rondlopen: hond Jip, twee katten en een hamster.”

Wat is er zo leuk aan de politiek?
“De verbondenheid die ik heb met de Rooise samenleving. Ik vind het een hele hechte gemeenschap en ook zeer sociaal. Dat ik op lokaal niveau invloed kan uitoefenen op keuzes die de gemeenteraad maakt vind ik zeer bijzonder en speciaal.”

Welke uitdagingen komen er komend jaar politiek gezien op je af?
“Vanuit de landelijke politiek komen er na Prinsjesdag weer volop plannen van de regering op ons af. En die plannen komen linksom of rechtsom, qua uitvoering vaak bij gemeente te liggen. Ik heb het nieuws en ontwikkelingen daarover op de voet gevolgd. Het wordt een hele uitdaging, maar dat maakt de gemeentelijke politiek juist zo interessant!”