Vrijage met Meierijgemeenten: verloving?

Roois nieuws Regionieuws
Al langere tijd werkt Sint-Oedenrode samen met Schijndel en Sint-Michielsgestel.
Maar nog niet genoeg. Medio september waarschuwde de Commissaris van de Koningin, dat van de gemeentes verwacht wordt dat ze ondanks de andere taakverdeling rijk- gemeente hun eigen broek op moeten blijven houden. En dat kunnen kleinere gemeenten niet meer alleen. Het schrikbeeld van de herindeling destijds doemt weer op.

De VVD diende afgelopen donderdag in de gemeenteraad een motie in om zelf de regie te nemen bij de nadere samenwerking, met als randvoorwaarde dat de Rooise identiteit gewaarborgd blijft en baas blijft in eigen beleid.

Sint-Michielsgestel is in beeld als centrum voor de intergemeentelijke ICT, Haaren voor P&O en in Sint-Oedenrode zelf komt de kwartiermaker van de WOZ en belastingen.
In 2012 start de voorbereiding van gezamenlijke (duurzame) inkoop en aanbesteding.

De samenwerking van Rooi met andere gemeenten moet uiteindelijk leiden tot een subregio met 180.000 inwoners. Binnenkort komen de gemeenteraden van /Schijndel en Sint-Oedenrode waarschijnlijk samen. Rooi ziet behalve Schijndel en Sint-Michielsgestel ook de Meierijgemeenten Haaren, Vught, Boxtel, Maasdonk en Bernheze als eventuele partners. Het college benadrukt dat Rooi niet verder gaat dan samenwerking; het is geen opmaat voor herindeling. Burgemeester Peter Maas: "Het H-woord ligt gevoelig. Daar zit een stuk emotie bij. Maar deze gemeente blijft Sint-Oedenrode. De vorm volgt de inhoud. Onze inwoners moeten goed bediend worden, zo slim en zo goedkoop mogelijk."

Nog vorige week werd het belang van die eigen identiteit weer pijnlijk duidelijk door het conflict tussen de Liempdse dorpsraad en Boxtel. Bij de herindelingsronde van destijds werd Liemde onder de ogen van Rooi geannexeerd door Boxtel. “Samen verder op goede gronden”, de Rooise actie voor samengaan met Liempde, bleek een loze kreet.