30 jaar Femme Pedale

Roois nieuws Sport
De Rooise damesfietsclub Femme Pedale vierde onlangs haar 30-jarig bestaan. Ze zijn boven de 60 maar trainen tweemaal per week. Ze hebben prestaties van formaat neergezet als Diekirch- Valkenswaard (268 km in één dag) en wisselen na het zomerseizoen gewoon hun racefiets om met de mountainbike, om de bossen onveilig te maken. Het is de drie woordvoerders wel aan te zien. Rieky Verstappen, Greet Leijtens en Maria Peijnenburg ogen behoorlijk afgetraind, en dat mag in de krant.

“Wij zijn er allemaal min of meer vanaf het begin bij,” vertelt Maria Peijnenburg. “Het begon eigenlijk met de echtgenote van de renner van Gerry van Gerwen, maar van hen is er niemand meer bij. Toentertijd was het nog iets heel bijzonders, een vrouwenfietsclub zoals wij. We begonnen met 8, 9 “man”, inmiddels hebben we 27 leden.”
“Ik begon op een gewone sportfiets. Met bagagerek, en daarop regenpak en broodtrommel,” herinnert Rieky Verstappen zich. “En wij hadden van die ouderwetse racefietsen, met de versnellingshendel op de stang,” vullen de andere dames aan.

“Wij waren altijd best wel fanatiek,” herneemt Maria Peijnenburg. “Weten jullie nog Tours – Rooi, die sponsortocht in ’92? Toen fietsten we achteneenhalf duizend gulden bij elkaar.”
“De mannen gingen toen ook mee,” vult Greet Leijtens aan.” Vijf begeleiders, die af en toe ook meefietsten. Als we op een rustpunt aankwamen lag alles voor ons klaar. Dat is toch wel een hoogtepunt geweest in ons bestaan” vullen ze elkaar enthousiast aan.

Het gaat de dames voor de wind. “We hebben nog nooit een grote valpartij gehad.”. Meteen wordt er afgeklopt. “We hebben een reuze fijne club. Bijna altijdf een goed humeur maar als er een tussen zit die haar dag niet heeft, houden we die uit de wind”. Is de club niet wat aan het vergrijzen? “Nee hoor. Twee jaar geleden nog kregen we jonge aanwas. Meiden van rond de 25. Op de een of andere manier klikt dat geweldig,” aldus Greet Leijtens. “Maar over een jaar of twintig zullen wij ze niet meer bij kunnen houden en dan gaan we een andere hobby zoeken,”merkt Maria Peijnenburg met een knipoog op. Opnieuw wordt er afgeklopt. Het jubileum is gevierd met een tandemtocht, gevolgd door een feestavond. Maar voor een feestje hebben ze geen jubileum nodig. Elke jaar wordt het einde van het zomerseizoen gevierd met een uitje, waarvan niemand behalve de organisator weet waarheen.