Stichting Kartuizerklooster start perkamentproject

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Op 1 oktober 2011 is, tijdens de open dag van Stichting Brabantse Bronnen en van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel op het Brabants Historisch Informatie Centrum te ’s-Hertogenbosch, de start gemaakt met het perkamentproject.

Voorzitter Jan Kerkhof van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel tekende een samenwerkingsovereenkomst met Loek Hilgers, voorzitter van de Vereniging Stamboek Het Kempische Heideschaap. Uiteraard werd deze getekend op schapenperkament.

Met subsidie van de afdeling Noord-Brabant van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en de provincie Noord-Brabant in het kader van de campagne “2018Brabant Samen Culturele Hoofdstad” wordt dit project uitgewerkt. Hierbij wordt intensief samengewerkt met Design Academy Eindhoven.

Het vervaardigen en gebruiken van hoogwaardig perkament van schapenhuiden is een oud ambacht dat sterk verbonden is met kloosters en platteland. Het maken van perkament én het gebruik van perkament dreigt verloren te gaan, onder andere vanwege het ontbreken van nieuwe hedendaagse gebruiksmogelijkheden. Naar die nieuwe mogelijkheden gaat dit project op zoek, via een groep derdejaars studenten van de ontwerpafdeling Man and Identity van Design Academy Eindhoven.
Behalve het creëren van nieuwe gebruiksmogelijkheden en het behoud van de vaardigheid van het perkament maken, wordt in dit project met name ook aandacht geschonken aan agrobiodiversiteit. In dit project gaat het om behoud van de zeldzamere rassen zoals het Kempisch Heideschaap en andere zeldzame schapenrassen die een actieve rol spelen in natuur- en landschapsbeheer.

Nu hebben de huiden van schapen geen waarde, immers ze moeten via de destructor afgevoerd worden. Bij gebruik voor perkamentproductie krijgen ze een positieve waarde. Schapen (de huidenleverancier) als instrument voor landschapsbeheer in combinatie met hernieuwd perkamentgebruik. Dertien studenten van Man and Identity hebben in “De Schaapskooi” in Schijndel een plek gevonden waar ze kunnen experimenteren met perkamentproductie.
Behalve nieuwe perkamentmogelijkheden wordt via dit project ook het oude ambacht weer nieuw leven ingeblazen. Het doel is ook om nieuwe bedrijvigheid rondom perkament te stimuleren.