MiK fuseert met CKVU en Pieter Brueghel

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Groter worden om klein te kunnen blijven

Vanaf 1 januari 2012 gaat MiK Kunsteducatie fuseren met Centrum Kunstzinnige Vorming Uden(CKVU) en Pieter Brueghel Kunst & Cultuur. De nieuwe stichting krijgt 45 sublocaties in de 9 vestigingsplaatsen Veghel, Uden, Boekel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Sint Michielsgestel, Boxtel, Haaren en Vught. De schaalvergroting was noodzakelijk om verdergaande professionalisering te bereiken. Mik-directeur Laurens Felix gaat de organisatie leiden.

Groter worden om klein te kunnen blijven, is het belangrijkste uitgangspunt bij het samengaan van de drie organisaties. Laurens Felix: “Ons cursusaanbod wordt groter, maar biedt ook mogelijkheden tot specialisatie, een ontwikkeling waarmee we parallel lopen aan de ziekenhuiswereld. Samengaan biedt bovendien meer kennis, kunde en inhoudelijke dynamiek. Zo kunnen docenten elkaar raadplegen. Onze backoffice kan worden gecentraliseerd en verder geprofessionaliseerd. Toch zullen de individuele vestigingen sterk betrokken blijven bij plaatselijke verenigingen zoals koren en harmonie-orkesten en hobbyclubs. Daarin blijven we ‘ klein’. Gevoelsmatig verandert er voor de leerlingen/cursisten weinig.”

Ontmoeten, verblijven en maken
Uitgangspunt voor de samenwerking was niet in de eerste plaats bezuinigen. Felix: “De plannen dateren al van 2007, toen er van de culturele kaalslag vanuit Den Haag nog geen sprake was. Dat deze fusie een lange voorbereidingstijd heeft gekend, biedt ons nu natuurlijk wel grote voordelen en maakt het eenvoudiger de eventuele bezuinigingen op te vangen. De missie van ons nieuwe instituut is drieledig: ontmoeten, verblijven en maken. Ontmoeten slaat op het sociale aspect: veel mensen beoefenen hun hobby het liefst in een groep, zoals een orkest, koor, dans- of hobbyclub. Verblijven heeft betrekking op het aanleren van vaardigheden: op een bepaalde plaats verblijven is nodig om te leren dansen, zingen, smeden, beeldend werk te maken of een muziekinstrument te leren bespelen. Maken is duidelijk: de vaardigheid die je opdoet leidt tot het maken van een beeld, schilderij, dans, concert of voorstelling. Bij iedere kunstvorm speelt het publiek een belangrijke rol. Die functie bieden wij ook.”

Alleen maar voordelen
Toptalenten hoeven niet te vertrekken naar grote steden. Laurens Felix: “We krijgen een talentenopleiding met geweldige docenten, van waaruit desgewenst kan worden doorgegroeid naar een professionele kunstopleiding. Daarnaast krijgen de ‘gewone’ cursussen en lessen een upgrade, want door de fusie krijgen we een breder én dieper aanbod. Vanaf januari bieden we zinvolle vrijetijdsbesteding en hoogwaardig cultureel onderwijs voor ruim 8000 cursisten, in nauwe samenwerking met de plaatselijke scholen. MiK en Pieter Brueghel blijven gewoon zo heten met hun naamsbekendheid en goede reputatie. Bij deze fusie vallen gelukkig geen ontslagen. De vrijgekomen uren besteden we aan een nog hogere kwaliteit. Deze samenwerking biedt alleen maar voordelen!”