Afbeelding

GGD Bouwt aan integrale jeugdgezondheidszorg

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Op 1 januari 2012 start de GGD Hart voor Brabant formeel met de integrale JGZ-organisatie. 600 JGZ-medewerkers gaan dan werken in drie regio’s: Midden-Brabant, Brabant-Noordoost en de regio ’s-Hertogenbosch. De zorg voor de ouders en kinderen staat hierbij centraal. Voor hen verandert er weinig, ze kunnen gewoon terecht bij dezelfde locatie als altijd.

De komende tijd is er nog veel werk te verzetten, maar de drie thuiszorgorganisaties Pantein, Thebe en Vivent richten zich volledig op de realisatie van één integrale jeugdgezondheidszorg per 1 januari 2012. Komend najaar benoemt de directie per regio een kwartiermaker, die werkt aan de verdere voorbereidingen voor de nieuwe werkwijze van onder andere de jeugdgezondheidszorg. De regio- en wijkgedachte staat centraal. Een werkwijze waar JGZ-medewerkers van de thuiszorg al veel ervaring mee hebben.

In oktober is door de GGD samen met de thuiszorgorganisaties een informatiebijeenkomst
gepland voor elke regio. Later in 2011 volgt er een bijeenkomst voor alle JGZ-medewerkers. Hier krijgen zij informatie over wat het nut en de noodzaak zijn van de integratie, wat dat voor hen betekent en hoe het proces gaat verlopen. Vanaf januari zal de GGD Hart voor Brabant de hele jeugdgezondheidszorg aansturen.

De klant, daar doen ze het allemaal voor. Daarom is cliëntenparticipatie per 1 januari 2012 een logische stap. In welke vorm moet nog blijken. Hierover wordt binnenkort gesproken met de vertegenwoordigers van de klanten.