Een bijzondere mooie, speciale Oda wandeling in Rooi

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Zaterdagmorgen, 24 september, begon om 11. 00 uur bij de Knoptoren een speciale en inspirerende wandeling over een van de Rooise kunstroutes. Deze wandeling was gebaseerd op de legende van de Heilige Oda en langs deze route staan kunstprojecten waarin kunstenaars de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van Rooi benadrukken.

Deze unieke wandeling werd georganiseerd door de Kunststichting Sint – Oedenrode
(Peter van den Berk) en de bibliotheek De Meierij (Birgit Jeuken). De heilige Oda was een blinde Schotse prinses , geboren in 680, bezocht het graf in Luik van de heilige Lambertus van Maastricht en genas van haar blindheid, toen haar vader haar wilde uithuwelijken, vluchtte zij naar onze streek. Het levensverhaal van de heilige Oda is een legende. Haar verering is nauw verweven met de opkomst van Sint-Oedenrode tegen het einde van de twaalfde eeuw.

De zon stond er stralend bij, toen de wandeling begon, ongeveer 30 deelnemers hadden zich aangemeld en de route liep vanaf de Knoptoren, langs het wandelpad van de Dommel , richting A 50.
Daar aan de Dommelkant staat het kunstwerk , “Orakel” of kleine veldkapel van Christiaan Zwanikken, in dit object hoor je kwetterende eksters, afgewisseld met gregoriaans gezang. Oda had wat met eksters en vormen ook haar attribuut.

We houden de veldweg aan en gaan via de andere kant van de Dommel naar de Corridor, die we oversteken en over de Aesopusbrug van Floris Alkemade en via het kerkhof naar de Odakapel. De Odakapel, 1934, is gebouwd met bakstenen en voor de ingang van de kapel ligt het graf van bisschop Bekkers en aan de achterkant staat het beeld van de Heilige Oda kijkend richting Rome , zij wilde daar naar toe.

Vervolgens liepen wij via de Markt, Neulstraat en Klaverpad naar het kunstwerk “Air Quake” van Honore D’O. Je kan met dit kunstwerk zelf spelen,maar doe het voorzichtig anders lig je zo in de Dommel. Tenslotte kon je deelnemen aan de manifestatie “ODA een geluidsrelikwie (680 A.D. – 2007)” van Cilia Erens, geluidskunstenaar. Juist door haar blindheid moet Oda intens hebben geluisterd en Cilia Erens ontwikkelde blinddoeken met kleine speakers, waarmee je geblinddoekt aan de arm van een begeleider een reis in de tijd kan maken. Dit reisje was het laatste onderdeel van deze bijzonder wandeltocht en het is zeker voor herhaling vatbaar.