Herdenking Rooise bevrijding 1944

Roois nieuws Kunst en Cultuur

Vandaag vierde de gemeente, samen met de vereniging van Airborne-vrienden en de Britse oorlogsveteranen, de jaarlijkse herdenking van de bevrijding op 17 september 1944. Onder muzikale begeleiding van het Sint Jorisgilde, ging de stoet richting het Sint Martinuskerkhof waar een krans gelegd werd op het graf van de onbekende soldaat.

Traditiegetrouw vervolgde de stoet zich naar het Airborne-monument aan de corridor.
“Dit blijft een historisch punt”, aldus de burgemeester. “Omdat hier daadwerkelijk de bevrijding plaatsvond. Bovendien is het monument zelf uniek, omdat het door de oud-strijders zelf is geschonken aan de bewoners van de corridor. We zullen dit altijd in gedachten houden en hopen dat het voor eeuwig is.”

Juist toen de burgemeester de krans legde namens de gemeente, kwam er heel toepasselijk een vliegtuig laag overgevlogen. Namens de Amerikaanse ambassade legde kolonel Stimson een krans. Dhr. Ray Nagell en zijn vrouw Helen verzorgden deze eer namens het 101e Airborne Division Association en Mevrouw ter Borg en Mevrouw du Pon legden namens de Airborne-vrienden de krans. Muziek klonk, gevolgd door een minuut stilte. Zo kwam er een einde aan het officiële gedeelte van de ceremonie, waarna het hele gezelschap werd uitgenodigd in het gemeentehuis.

Lees meer in DeMooiRooiKrant van komende woensdag.