Afbeelding

Mooirooi.nl Tuintips

Roois nieuws Natuur en Milieu
"Vakantiezorg" Zorg dat alle uitgebloeide bloemhoofdjes en zaaddoosjes uit uw bloeiende planten verwijderd zijn voordat u vertrekt. Op die manier heeft u meer kans op nog meer bloemenpracht bij thuiskomst. Laat u de zaden zitten en rijpen dan is de kans groot dat uw plant het voor de rest van het seizoen voor gezien houdt wat betreft de bloei. Meer tips lees snel verder.

Deze zomermaand is de tuin altijd weer een waar feest van kleuren en geuren. Gebruik de tuin of het balkon als extra 'woonkamer' om volop te genieten van de zwoele zomeravonden en de zon!
Is het een dagje iets minder mooi, dan zijn er wat lichte karweitjes te verrichten waardoor uw tuin of balkon nog langer mooi en veel uitbundiger zal ogen.

Tuin algemeen
Regelmatig water geven of besproeien is in deze warme maand zonder veel regen echt een voorwaarde voor een uitbundige groei en bloeiwijze. Laat de grond nooit kurkdroog worden.

Waterdruppels werken als een vergrootglas en veroorzaken daardoor brandplekken op gazon maar vooral op bloemen en bladeren. Daarnaast verdampt gedurende de middag het meeste water meteen, meerder redenen dus om niet tijdens de middaguren te sproeien. De vroege ochtend of namiddag is het beste tijdstip.

Door 's ochtends te sproeien beperkt u de kans op het ontstaan van schimmelziekten zoals meeldauw en de verwelkingsziekte bij clematissoorten.Het heeft de voorkeur om zo'n tweemaal per week langdurig te sproeien, dan dagelijks een paar minuten. Bij het kort en daardoor oppervlakkig sproeien dringt het water nauwelijks in de grond en bereikt de wortels vrijwel niet.

Haal regelmatig alle onkruid weg, ook bij paden en het terras. Knip uitgebloeide bloemen van vaste planten zo snel mogelijk weg, u heeft zo de meeste kans op een tweede bloei.

Uitgebloeide rozen ook wegnemen, zaadvorming (rozenbottels) put de plant uit. Verwen de roos met wat (rozen)mest, zo komt ze sneller weer op krachten. Pas als de laatste bloemen zijn uitgebloeid kunt u de bloemtros afknippen tot een goed ontwikkeld vijfblad.

Bind hoog opgroeiende planten tijdig op. Een onverwachte regenbui of windvlaag kunnen ze zo plat slaan. Denk bij het opbinden ook aan de nu snel omhoog schietende dahlia's, gladiolen en canna's. Handig zijn hierbij de verstelbare steunrekjes. Breng een laagje mulch aan rond de voet van rododendrons en azalea's. Deze wortelen oppervlakkig, waardoor ze snel kunnen uitdrogen.

Blijken bepaalde bloeiende planten toch een andere kleur te hebben dan u had gehoopt en wilt u ze in het najaar verplanten? Bindt dan een gekleurde draad in de kleur van de bloemen aan de stengel, immers als de plant is uitgebloeid kunt u geen kleur meer herkennen. Zo kunt u eenvoudig nieuwe composities maken.