Afbeelding

Op de koffie bij HRQ Personeelsadvies

Roois nieuws Op de koffie bij...
“Wat zie je in het logo?”, vraagt Ilse Quinten me tijdens de thee.. ehh koffie. “Vier poppetjes om een tafel?” antwoord ik na een tijdje onzeker. “Klopt helemaal. Ik vraag ‘t wel vaker aan mensen, en pas wanneer je goed kijkt zie je wat het echt voorstelt. Alhoewel mannen toch soms een wieldop zien,” lacht Ilse.

Vier mensen om een tafel, met de armen om elkaars schouders, vormen het logo van HRQ Personeelsadvies. “En dat is heel typerend voor mijn onderneming. Ik probeer alles wat te maken heeft met personeel zo goed mogelijk te regelen, zodat iedereen goed met elkaar om kan gaan.”

Ik bezoek de 31 jarige Ilse Quinten aan de Grote Doelenlaan in Rooi, bij haar thuis. Ze vertelt me uitvoerig over haar vooropleidingen en werkervaring. “Nadat ik de studie Personeel en Arbeid had afgerond ging ik aan de slag als assistent personeelszaken bij een interieurbouwbedrijf, en dat beviel goed. Ik heb daar ‘het vak’ helemaal leren kennen. Na anderhalf jaar ging de manager van mijn afdeling weg, en bleef ik alleen over. Ik merkte dat ik het heel prettig vond om alleen te werken en zo ook alles mee te krijgen van wat er in een organisatie gebeurt. Na vier jaar kwam er een reorganisatie, en moest ook ik helaas het schip ruimen. Alhoewel ik dat natuurlijk erg jammer vond, was het vanuit mijn vakgebeid ook enorm interessant om mee te maken hoe zo’n reorganisatie in zijn werk gaat in de rol van ‘het slachtoffer’ van de reorganisatie.”

Ilse vindt al snel nieuw werk op de personeelsafdeling van B&G in Best, waar zo’n tweehonderd mensen werken. Maar ook dat bedrijf reorganiseert, en Ilse besluit een nieuwe weg in te gaan. “Ik dacht; ik begin voor mezelf. Ik kon parttime bij B&G blijven werken, en ben vanaf december 2009 parttime als zelfstandige begonnen.” Ilse is nu zelfstandig adviseur op het gebied van Human Resource Management; alles wat met personeel te maken heeft. Daarin bestaan drie gebieden: instroom (werving en selectie), doorstroom (alles wat met het personeel te maken heeft wanneer ze in dienst zijn) en uitstroom (pensioenen, reorganisatie, ontslag). Ilse: “Ik heb altijd alleen op een afdeling gewerkt, en heb daardoor op alle drie de gebieden alle kennis die nodig is.” Uniek is haar uitgebreide kennis van arbeidsrecht. Ze vervolgt: “Ik heb meer kennis van arbeidsrecht dan veel anderen in mijn vakgebied, door de vele reorganisaties waarbij ik betrokken ben geweest. Wanneer je bij een bedrijf werkt waar alles alleen maar goed gaat, doe je die kennis niet op.”

Als zelfstandige werkt Ilse met bedrijven, maar ook met privésituaties. “Concrete voorbeelden zijn het begeleiden van mensen die ontslagen zijn, het regelen van de rompslomp daaromheen. En bij bedrijven; hoe richt je je bedrijf in? Op welke manier neem je afscheid van werknemers? Maar ook het updaten van arbeidsovereenkomsten, het opstellen van een bedrijfsreglement en dergelijke hoort bij de voorkomende werkzaamheden.

Het werk als zelfstandige is erg uitdagend. Als je ergens op de personeelsafdeling werkt, ken je het hele bedrijf van binnen en van buiten, maar nu ik bij onbekende bedrijven wordt ingehuurd ken ik het bedrijf niet. Dat is een uitdaging. Bovendien denken bedrijven vaak dat ze geen P&O afdeling nodig hebben. Maar iemand inhuren die er écht verstand van heeft kan veel opleveren. Neem zoiets kleins als eens goed kijken naar de contracten van werknemers. Die zijn soms al jarenlang niet meer veranderd. Het is leuk om te zien dat hele kleine aanpassingen soms al veel kunnen opleveren.”

Ilse heeft als parttime zelfstandige voldoende werk te doen. “Iedere keer als ik denk: ik heb t effe niet zo druk, belt er wel weer iemand. Maar ik vind het erg handig om nog een parttime dienstverband te hebben. Zo heb ik een leuke try out periode om te zien of het gaat werken als zelfstandige en of ik het ook leuk blijf vinden. Ik ben heel trots op wat ik nu doe, de zaken gaan goed, maar het kan nog alle kanten op. En dat is denk ik alleen maar goed. Je hoeft niet altijd te weten wat de toekomst gaat brengen, als je maar gelukkig wordt van wat je (op dit moment) doet. En dat is nu zeker zo.”
http://www.hrqpersoneelsadvies.nl