Logo mooirooi.nl
Op de koffie bij...

Op de koffie bij Ad v.d. Aa

Gek eigenlijk, je komt er zo vaak voorbij gereden, bijna wel elke dag. Je ziet dan wel dat naambord in de tuin staan, maar je hebt totaal geen idee wat zich daar binnen allemaal afspeelt, wat daar gebeurt. Je denkt al gauw: " Dat is niet voor mij, dat heb ik niet nodig". Hoogste tijd dus om een afspraak te maken om er eens poolshoogte te gaan nemen, en…….op de koffie te gaan.

"Juridisch Adviesbureau, van der Aa b.v."  staat er op het bord voor het woonhuis. Ik loop naar zijn kantoor, dat wat verder naar achter staat, en kom in een keurige, goed georganiseerde ruimte. Achter het bureau zit de man die dit bedrijf runt,  Mr. Ad v.d. Aa."Dit zal geen gemakkelijk interview worden", dacht ik nog. Je meent altijd dat juristen, advocaten en notarissen, met alle respect, een beetje een "stoffig" beroep hebben, en daar komt ook nog bij dat Ad jarenlang verslaggever is geweest bij de Midden Brabant, hij kent dus het klappen van de zweep. Maar al heel gauw voel ik me op mijn gemak als ik merk met wat een rust en enthousiasme Ad over zijn werk begint te vertellen.

"Even om alle misverstanden te voorkomen, een jurist is geen advocaat. Advocaat is een beschermd beroep, ik ben juridisch adviseur", zegt Ad. In 2001 is hij begonnen als zelfstandig ondernemer, na eerst 22 jaar heel veel ervaring opgedaan te hebben bij de provincie. Hij geeft adviezen over ruimtelijke ordening, planschade en bestuursrecht. Om een paar voorbeelden te noemen, een particulier of een bedrijf wil een huis of bedrijfspand bouwen, en dat past niet in het geldende bestemmingsplan. Dan moet er een speciale procedure opgestart worden om te zien of dit bestemmingsplan veranderd of aangepast kan worden. Er moet dan onderzoek gedaan worden naar allerlei aspecten, o.a. geluidsoverlast, geuronderzoek, wat vroeger stankoverlast heette, waterafvoer en -opvang en parkeergelegenheid.

Al die onderzoeken worden door, of in opdracht van Ad uitgevoerd. Als alle resultaten en rapporten binnen zijn, maakt hij daar een compleet boekwerk van en dan komt zijn schrijverskunst hem heel goed van pas. Met gepaste trots laat hij mij een voorbeeld zien van een keurig verzorgd ingebonden boek waarvan hij de auteur is, zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan. Natuurlijk zit Ad daar om de kost te verdienen voor zijn gezin met twee studerende kinderen, maar iemand die hem benadert, krijgt altijd de gelegenheid om zijn probleem te bespreken zonder dat er al kosten aan zijn verbonden.

"Ik zal altijd eerst luisteren naar het verhaal van mijn client, wat de bedoeling is, of wat hij wil. Als blijkt dat het, juridisch gezien, geen haalbare kaart is begin ik er niet aan en hoeft er ook niet voor betaald te worden".Als uw huis, door wat voor omstandigheden dan ook, minder waard zou kunnen worden kan Ad u adviseren bij de gemeente een verzoek tot planschade in te dienen. Dat kan b.v. zijn omdat er een snelweg langs uw huis aangelegd wordt of een bedrijf zich bij u in de buurt vestigt.

Ook algemeen bestuursrecht is een onderdeel waar Ad zich mee bezig houdt. Als actueel voorbeeld haalt Ad een geval aan van iemand die in zijn panden meerdere buitenlandse werknemers huisvestte. Iets wat volgens de betreffende gemeente niet mocht omdat er alleen gezinnen mochten wonen, met gevolg dat zijn panden ontruimd moesten worden. Er werd hem een dwangsom opgelegd. Ad is dit juridisch uit gaan zoeken en volgens het bestaande bestemmingsplan was dit wel toegestaan, zodat de dwangsom werd teruggedraaid.

Ad moet het vooral hebben van mond tot mond reclame, dat blijkt wel als hij vertelt dat hij zelfs clienten heeft in de Achterhoek. Het is wel een beroep waarbij je erg goed op de hoogte moet blijven van alle wetjes en regeltjes die er zijn en je regelmatig moet bijscholen. Zo is met ingang van 1 juli 2008 de wet Ruimtelijke Ordening veranderd, waarbij de gemeente een belangrijke rol is gaan spelen, en waarbij de Provincie wat meer op de achtergrond is gekomen.

Ik krijg het idee dat Ad nog uren door kan vertellen over zijn werk, maar ik moet er toch een keer een eindje aan breien. Hij heeft het nog druk, er moet voor het weekend nog het een en ander de deur uit, een 40-urige werkweek kent hij niet.  Ad is inmiddels 58 jaar (dat was hij trouwens ook al toen ik binnen kwam) maar denkt nog lang niet aan Vut of Prepensioen. "Het werk boeit me nog volop en ik blijf dit voorlopig nog doen:, zegt hij lachend. Ene mooie mens, die Ad. Hij heeft bij mij al het stof, wat volgens mij bij dit beroep zou horen, weggenomen, dank je wel Ad.

Als ik weer op weg ben naar huis dacht ik: "Wat zou het eigenlijk fijn zijn als we mensen als Ad nooit nodig zouden hebben, dat alles altijd ging zoals we dat zelf allemaal zouden willen". Maar ja, zo is het nou eenmaal niet in het leven, we hebben altijd te maken met wetten en regels, maar vooral ook hoe die wetten en regels geinterpreteerd worden.
En dan is het maar wat goed dat we bij Juridisch Adviesbureau Ad van der Aa terecht kunnen.

Wil je meer weten, surf dan eens naar zijn website www.vanderaajuristen.nl

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je ook zo blij dat het Carnavalsseizoen weer nadert?Reageren!