Een protestbord van enkele jaren geleden.
Een protestbord van enkele jaren geleden. Foto: Jeroen vd Sande

Megastal Nijnsel eindelijk definitief uit beeld

Landbouw / Visserij Landbouw

Sint-Oedenrode – Zeg in Rooi “megastal” en iedereen weet wat je bedoelt, maar de meesten zullen denken dat die varkensflat met 18.000 'bewoners' in Nijnsel al lang uit beeld is. Niet dus: die lag nog op de plank bij de Raad van State. Die heeft er nu, drie jaar nadat de gemeente er onverwacht nee tegen zei, een punt achter gezet.

Het besluit van de gemeenteraad was destijds een dubbeltje op zijn kant, omdat VVD en Gemeentebelang Meierijstad (unaniem) en Team (nu opgesplitst in HIER en Lokaal) met een meerderheid aan fractieleden groen licht wilden geven aan het initiatief. CDA, destijds vóór, draaide uiteindelijk als een blad aan een boom door tégen de vergunningverlening van geen bedenkingen te stemmen. Ook het college wijzigde uiteindelijk haar standpunt van vóór naar tégen. Vervolgens hebben initiatiefnemer Verhagen en zijn advocaat de gemeente peentjes laten zweten. Alleen al vanwege de trage besluitvorming dreigde de Raad van State de gemeente met een boete van €30.000, nog los van procedurefouten en ‘het missen van een eigen visie’ zoals de bestuursrechter destijds verweet. “De gemeente is op de stoel van de rechter gaan zitten’.

Alles tegen elkaar afwegend, heeft de Raad van State een uitspraak gedaan in het voordeel van de gemeente. Dit is het hoogste rechtsorgaan, waarmee een punt is gezet achter het grootste politiek hangijzer in Rooi van het laatste decennium.