De organisatie. Boven v.l.n.r.: Ruud Steenbakkers, Willem van Ruremonde, Elli de Rijk en Rob Jansen. Onder v.l.n.r.: Gloria van der Staak, Corry Cocken en Marlou Jansen.
De organisatie. Boven v.l.n.r.: Ruud Steenbakkers, Willem van Ruremonde, Elli de Rijk en Rob Jansen. Onder v.l.n.r.: Gloria van der Staak, Corry Cocken en Marlou Jansen. Foto: Jos van Nunen

Rooi Verbeeldt

zaterdag 17 juni 2023 10:00

Sint-Oedenrode - Op de dag voor Pop & Colour krijgt Sint-Oedenrode er een festival bij. Gaat dat elkaar dan niet bijten? Nee, integendeel, want Pop & Colour heeft met Roois Cultureel Erfgoed (RCE), Roois Kultuur Kontakt (RKK) en Muziekvereniging Meierijstad de handen ineen geslagen. Op zaterdag gaat er van alles plaatsvinden onder de paraplunaam Rooi Verbeeldt.

Het idee is om op zaterdag in heel Sint-Oedenrode culturele optredens en activiteiten te plannen, met als klapper een groot optreden van Muziekvereniging Meierijstad op het podium van Pop & Colour. “We willen graag erfgoed koppelen aan culturele activiteiten. En dat op plekken met een erfgoedbetekenis. Die zijn er genoeg in Sint-Oedenrode. Het concept op zich is niet nieuw. In Bergen op Zoom is het al jaren een succes. Hier wordt het een stuk kleiner, maar niet minder spannend”, legt Gloria van der Staak namens RCE uit wat de bedoeling is.

Jeugd betrekken
“Of het nu gaat om dans, toneel, muziek of schilderkunst. Alles kan en alles mag. We gaan bij iedere activiteit de juiste plek zoeken. Alle verenigingen zijn inmiddels ingelicht met de vraag of ze een rol van betekenis willen spelen. Het gaat een breed gedragen evenement worden. Dat past bij Sint-Oedenrode”, voegt Elli de Rijk er namens RKK aan toe. Samen zitten ze in de organisatie met Ruud Steenbakkers namens de muziekvereniging en Marlou Jansen van Pop & Colour. Eén van de doelstellingen is om er veel jeugd bij te betrekken, zodat zij ook kennis gaan nemen van het cultureel erfgoed dat Sint-Oedenrode rijk is. Enkele verenigingen hebben al toegezegd om mee te doen, zoals popkoor Novelty, het Roois Theater en dansvereniging Sunrise. De verwachting is dat er de komende tijd nog veel gaan volgen.

Muzikale Helden
Pop & Colour vindt komend jaar plaats op zondag 18 juni. Dat festival blijft met deze naam sowieso op de agenda staan, omdat het concept inmiddels niet meer weg te denken is. Het staat garant voor vele duizenden bezoekers. Rooi Verbeeldt moet vooral de werknaam van zaterdag worden, maar Pop & Colour schaart zich ook onder deze paraplu. Marlou Jansen: “Met het thema verbeelding kunnen we sowieso veel. Bovendien trekt het ook mensen van buiten Sint-Oedenrode. Het is goed om ook die groep naar deze kant te trekken.” Dat geldt voor zondag, maar zeker ook op zaterdag. In de avond staat een concert gepland onder de naam Muzikale Helden. Natuurlijk een knipoog naar de Helden van Kien, maar ook een link naar de muziekmakers van Muziekvereniging Meierijstad. “Het podium staat er toch en wanneer je een avond organiseert is die alleen van waarde als er veel publiek komt”, vertelt Ruud Steenbakkers verder. “Het concert neemt iedereen mee van de oertijd tot nu, met muziek die past bij de periode. Tot slot zal een DJ draaien. Het wordt echt een prachtig concert!”

Pop & Colour staat al jaren bekend als een gratis festival. Dat blijft ook zo in deze uitgebreide versie om het laagdrempelig te houden. De komende maanden zal er meer en meer nieuws over naar buiten komen, maar één ding is alvast zeker: het gaat een festival worden voor alle leeftijden.