De stoommachine is na 4½ jaar weer als nieuw en officieel goedgekeurd
De stoommachine is na 4½ jaar weer als nieuw en officieel goedgekeurd Foto: Hans van den Wijngaard

Open weekend stoommachine

vrijdag 27 mei 2022 13:00 t/m zondag 29 mei 17:00

Sint-Oedenrode – Na vierenhalf jaar hard werken is het sinds maandag officieel. De stoommachine op Hoeve Strobol is volledig goedgekeurd en mag nu ook met publiek draaien.

“Het was alweer een paar weken geleden dat de keurmeester de laatste inspectie had afgerond. Hij had ons al verzekerd dat het goed was, maar het is toch mooi als dan de officiële ‘papieren’ in de mailbox vallen”, laat een trotse Bert Verbakel weten. “We mogen de stoommachine nu ook laten draaien als er publiek in de klompenfabriek is. Tijdens de open dagen van vrijdag 27 mei tot en met zondag 29 mei laten we graag iedereen onze nieuwste aanwinst zien”.

De stoommachine is in 1935 door machinefabriek R. Wolf in Maagdenburg gebouwd voor een houtzagerij in Noord-Frankrijk. Daar werd de machine tot de jaren ’70 van de vorige eeuw gebruikt om elektriciteit op te wekken. Nadat de zagerij aan was gesloten op het openbare elektriciteitsnet raakte de stoommachine in verval. Later heeft de Schijndelse houtzager Rollé de Franse houtzagerij overgenomen en schonk zij de stoommachine aan Hoeve Strobol, die met enthousiaste vrijwilligers de machine restaureerde.

Locatie