Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Meedenken over invulling kunst openbare ruimte

vrijdag 18 mei 2018 19:00

Sint-Oedenrode - Kunststichting Sint-Oedenrode organiseert dit jaar een viertal bijeenkomsten in de Knoptoren voor diverse doelgroepen, variërend van inwoners en beleidsambtenaren tot culturele organisaties, waarbij kunst in de openbare ruimte nader bekeken wordt. Door kunst in de openbare ruimte samen te verkennen, te bevragen en verder inhoud te geven, wil de Kunststichting een nieuwe kijk op haar toekomst genereren.

De eerste bijeenkomst voor speciale genodigden vindt plaats in april. In mei worden de inwoners van Sint-Oedenrode uitgenodigd mee te denken. Iedereen is hierbij van harte welkom. Iedere bijeenkomst gaat van start met een inleiding over cultureel-, historisch- en natuurlijk erfgoed zodat
deelnemers een goed beeld krijgen van de openbare ruimte. Daarna volgt een Socratisch gesprek onder leiding van Emma FitzGerald, kunsthistoricus. Tijdens dit gesprek wordt een democratisch gekozen vraag nader met elkaar onderzocht, zoals bijvoorbeeld 'Wat is kunst?', 'Is kunst belangrijk?' of 'Wat is een ideaal landschap?'. Aan het eind van elk gesprek wordt de opgedane kennis geconcretiseerd in de vorm van stellingen. Deze stellingen dienen als handvatten voor de verdere invulling van het tweejaarlijks cultureel festival F-ORM dat in Sint-Oedenrode en omgeving georganiseerd wordt.

F-ORM
Het cultureel festival F-ORM sluit aan op het lokale kunstproject Het Wandelpad en gebruikt de openbare ruimte van Sint-Oedenrode en de kerkdorpen als een unieke presentatieplaats waarin onderzoek, experiment, productie, presentatie en publieksparticipatie met elkaar verbonden zijn. Een verrassend programma van beeldende kunst, film, muziek, theater en literatuur brengt mensen bijeen en op de been. F-ORM biedt het publiek een intensieve beleving van dorp en ommeland en geeft aanleiding om de eigen omgeving van stad en land op een andere manier te gaan zien en beleven. Het festival maakt op een toegankelijke en aansprekende manier duidelijk dat kunst en natuur niet los van elkaar staan.

Omgeving als inspiratie
Het initiëren en ontwikkelen van kunst voor de openbare ruimte wordt onlosmakelijk verbonden met de ontstaansgeschiedenis en de stedelijke ontwikkelingen. De belevingswaarde van historische structuren wordt met kunst versterkt en uit het geheugen verdwenen situaties komen weer in beeld. De Kunststichting vindt het belangrijk dat kunst integraal in de openbare ruimte ontwikkeld en opgenomen wordt. Dit betekent dat kunstenaars al in een vroeg stadium bij ontwikkelingen worden betrokken. Kunstenaars, architecten en vormgevers kijken anders naar Sint-Oedenrode en het omliggende landschap. Hierdoor zijn ze in staat om vanuit een eigen invalshoek kunst te maken die aan het denken zet òf de argeloze wandelaar juist uit het denken haalt. Door de jaren heen heeft zich een mooie en betekenisvolle collectie kunst in de openbare ruimte gevormd. Kunstwerken die zichtbaar een verhaal vertellen over zichzelf of over de plek waarin ze staan, maar ook kunstwerken die hun geheimen niet direct prijsgeven en hierdoor totaal verrassen.