Herdenkingsparachutesprong Operatie Market Garden

vrijdag 15 september 2017 18:00

Sint-Oedenrode / Eerde / Son en Breugel - Op 15, 16 en 17 september 2017 organiseert het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) herdenkingssprongen op drie historische locaties: Son, Veghel en Eerde.

Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben. In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota). Op 15 september vindt de sprong plaats om circa 18.00 uur aan de Brouwerskampweg in Son, op 16 september om circa 18.00 uur aan de Kruigenstraat in Veghel en op 17 september om circa 15.30 uur aan De Horstjens in Eerde. Op 17 september neemt het team daarna deel aan de officiële herdenking in Eerde. Parachutespringen is een activiteit die weersafhankelijk is en de bovengenoemde tijden kunnen daardoor op het laatste moment nog wijzigen.

15 september
"Operation Paulushoef", DZ C Son

Op de zonnige middag van zondag 17 september 1944 zijn binnen 45 minuten meer dan 4.500 parachutisten op deze locatie geland. Daarnaast landen 53 Waco zweefvliegtuigen, getrokken door de beroemde C47, met zwaar materieel en aanvullende infanterie manschappen. De Paulushoef boerderij lag in de beoogde dropzone en was een uitstekend markeringspunt voor de piloten. De naam van de boerderij was namelijk duidelijk te zien in grote witte letters op het dak. De bewoners van de boerderijen in het Sonnius gebied hebben de Amerikanen geholpen op alle mogelijke manieren. In de daaropvolgende dagen was dit gebied het toneel van binnenkomende versterkingen die met zweefvliegtuigen en parachutes landden. Ook alle voorraden werden via de lucht aangevoerd.