Het team van Samen Sterk voor Meierijstad.
Het team van Samen Sterk voor Meierijstad. Foto: Wiek van Lieshout

Samen Sterk voor Meierijstad heeft voortaan een eigen locatie

Zorg en Welzijn

Meierijstad - De stichting Samen Sterk voor Meierijstad is vanaf nu gevestigd aan Ambachtstraat 45 in Schijndel. Waar voorheen de vele spullen waren opgeslagen in de woonkamer van oprichter Karin Flisijn is er nu een meer geschikte ruimte voor. Naast plek voor opslag is er ook een kantoor en een ontmoetingsruimte beschikbaar.

Vrijdag 19 januari was het volop feest op de nieuwe locatie. Er was uitgepakt met muziek, een hapje en een drankje. De stichting maakte al enige tijd gebruik van het pand, maar met het doorknippen van een lint werd de locatie van Samen Sterk voor Meierijstad officieel geopend. Hierna kon het feest écht losbarsten.

Naast opslag zal de stichting de ruimte gaan benutten voor activiteiten. “In de gezamenlijke ruimte gaan we sociale activiteiten organiseren. Denk hierbij aan koffie- en theeochtenden. Met kerst is we een kerstknutselochtend georganiseerd. Dit alles met gelijkgestemden, mensen die het financieel net niet redden”, legt Karin uit. “Dat maakt de ontmoetingen ook toegankelijker en je komt sneller met elkaar in gesprek over problemen. Doordat die worden besproken, realiseren anderen zich weer dat ze niet de enige zijn. Hier proberen wij als stichting samen met de gemeente op in te spelen door informatieavonden te plannen, zoals bijvoorbeeld over de aanslag van de zorgtoeslag. Bij vragen verwijzen wij ze door naar de juiste plek bij de gemeente. In ons nieuwe kantoor kunnen we voortaan privégesprekken voeren. Zo hopen we op een laagdrempelige manier meer mensen goed door te verwijzen naar onder andere de gemeente.”

Neem-geef-kasten
Voor de spullen van de neem-geef-kasten in Schijndel is ook veel opslagruimte nodig. Deze staan nu in overzichtelijke stellingen. “Dit stond eerst allemaal in mijn woonkamer”, wijst Karin naar de voorraad. “Ik ben heel blij met deze opslag. Hier staan nu de producten voor de noodpakketten en de neem-geef-kasten in Meierijstad. Een keer per maand plaats ik een bestelling om alles weer aan te vullen, maar we ontvangen ook giften van mensen. Denk hierbij aan gangbare dingen zoals wc-papier, verzorgingsproducten, ontbijtproducten of ranja voor kinderen. Onlangs kregen we nog een hele mooie gift van Jumbo Sint-Jorisplein. De hele auto lag vol met proteïnekwarkjes, drinkyoghurt en kipfiletstukjes. Dat zou anders allemaal weggegooid worden, maar nu zijn er mensen blij mee gemaakt. “

Toekomst
In de toekomst wil de stichting ook middagen gaan organiseren voor kinderen, maar ook workshops geven. “Een van de workshops is budgetkoken. Hierbij gaat docent Marco Bemelmans van het Elde College helpen. Zo kunnen ze leren om met een laag budget te koken, maar ook om met restjes te koken. Daarnaast gaan we weer een kledingruilbeurs organiseren. Esther, die ook werkzaam is bij kringloopwinkel VEADS, zal hierbij het voortouw nemen. Zo zijn wij voortdurend bezig met waar we de samenwerking kunnen vinden en hoe we mensen kunnen versterken”, besluit Karin.