Afbeelding

Activiteiten tijdens de Week van Lezen en Schrijven in Meierijstad

Zorg en Welzijn

Meierijstad - In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met basisvaardigheden lezen, schrijven of rekenen. In gemeente Meierijstad zijn dat ongeveer 8800 inwoners. Ook werken met een computer of mobiele telefoon vinden veel mensen lastig. In de Week van lezen en schrijven - van 8 tot 16 september - vragen gemeenten en organisaties in Nederland extra aandacht voor deze basisvaardigheden. Ook Meierijstad laat zien welke mogelijkheden er zijn voor inwoners om deze vaardigheden te verbeteren. Het Digitaalhuis Meierijstad organiseert samen met gemeente Meierijstad en taalpartners Ons Welzijn, Welzijn de Meierij, het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO Punt) en de Bibliotheek, een week vol activiteiten.

De week start op donderdag 7 september met een kookworkshop. Deelnemers en vrijwilligers van taalcursussen gaan samen een gerecht bereiden. De recepten hiervoor zijn eerder verzameld tijdens het Taalcafé, de Lees- en Schrijfkring en via individuele Taalmaatjes. Op maandag 11 september staat de uitreiking van het certificaat Taalnetwerk op het programma. Daarna leidt de staddichter van Meierijstad een bijzondere Woordslinger, waarbij inwoners en taalpartners samenwerken om een route van het gemeentehuis naar de bibliotheek Veghel te creëren. Op dinsdag 12 september vindt in het Spectrum in Schijndel de workshop “Help! Ik heb een laaggeletterde tegenover me…” plaats. Deze training is bedoeld voor professionals en behandelt het herkennen en aangaan van gesprekken met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. 

Daarnaast wordt een recent ontwikkelde informatieve film over dit onderwerp getoond. Aanmelden kan via Diana van Rossum, e-mail dianavanrossum@nobb.nl Ook geeft dr. Jeanine van der Giessen op 12 september een lezing over begrijpelijke communicatie in de zorg. De lezing vindt plaats in de bibliotheek in Veghel van 20.00 tot 21.30 uur. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar! De toegang is gratis. Aanmelden kan via https://nobb.op shop.nl/3902/klare-taal-in-de-zorg/12-09-2023 Op woensdag 13 september wordt er in het DigiTaalpunt in het Medisch Huis in Veghel informatie gegevens over de workshop “Leer werken met mijngezondheid.net”. Aanmelden voor deze workshop is ter plekke mogelijk. Het DigiTaalpunt is te vinden aan de Leo v.d. Weijdenstraat 21, 5461 EH in Veghel. En op vrijdag 15 september is het Taalnetwerk aanwezig op de weekmarkt in Sint-Oedenrode. Medewerkers van het Digitaalhuis delen flyers uit en bieden bezoekers informatie over taalcursussen en de diverse mogelijkheden om zowel taalvaardiger als digivaardiger te worden. Wethouder Johan van Gerwen: “Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen en digitale vaardigheden hebben een grotere kans op achterstand in de maatschappij. In Meierijstad willen we laaggeletterdheid voorkomen en verminderen en we hebben dit dan ook hoog op de agenda staan. Samen met onze partners zijn we doorlopend op zoek naar passende oplossingen om aan te sluiten bij de behoeften. Uiteindelijk is het belangrijkste dat alle inwoners in Meierijstad mee kunnen doen.” Voor meer informatie en het volledige programma tijdens de Week van Lezen en Schrijven, neem contact op met Diana van Rossum: (email): dianavanrossum@nobb.nl of (telefonisch):06-83992278.

Meer informatie is te vinden op
www.meierijstad.nl/leren.