Ans Dekkers gaat na bijna vijftien jaar stoppen met Miss Hyacinth stoppen en van haar pensioen genieten
Ans Dekkers gaat na bijna vijftien jaar stoppen met Miss Hyacinth stoppen en van haar pensioen genieten Foto: Hans van den Wijngaard

Ans Dekkers gaat stoppen met Miss Hyacinth

Zakelijk

Sint-Oedenrode – Ans Dekkers gaat na bijna vijftien jaar stoppen met haar pluk- en theetuin Miss Hyacinth aan de Damianenweg. Vanaf dit jaar bouwt zij langzaam af, naast het bezoeken van de pluktuin kun je dit jaar ook nog lunchen. Volgend jaar is alleen de pluktuin nog open en daarna gaat Ans samen met haar man Jan zelf genieten van de mooie dingen in het leven.

“Toen ik in 2010 met de pluktuin begon, had ik er geen idee van of het allemaal wel zou gaan lopen. Daarom begon ik voorzichtig met de pluktuin, koffie, thee en gebak. Al snel werden alle verwachtingen overtroffen. Na het eerste jaar was ik eruit en kwam er ook een mogelijkheid om te lunchen en van een high tea te genieten. Er zijn hier in de tuin zelfs verschillende huwelijken gesloten”, vertelt Ans. “Die huwelijken dat waren altijd mooie momenten. Ik kon daar echt van genieten. Zeker met mooi weer”. Op de vraag of Ans zelf ook ambtenaar van de burgelijke stand is, antwoord ze: “nee, daar had ik geen tijd voor. Mijn taak was het om te zorgen dat de ambiance klopte”.

Miss Hyacinth is een groot succes geworden en bijna iedereen kent de locatie bij de voormalige boerderij van Jan en Ans Dekkers wel. Tot ongeveer het jaar 2000 hadden Jan en Ans een varkenshouderij. Echter na alle beslommeringen die de varkenspest met zich meebracht, verkochten ze hun bedrijf en ging Jan in loondienst werken. Met het stoppen van de agrarische activiteiten ontstonden in de omgeving van de boerderij mogelijkheden om natuur te ontwikkelen. Inmiddels is de oude Schijndelse Heide die werd omgevormd tot een agrarisch gebied weer helemaal als natuurgebied in ere hersteld. Verschillende poelen en plassen bieden ruimte aan veel dieren die ooit in het gebied niet meer voor leken te komen. Hoewel de zwaluwwand niet direct bij Miss Hyacinth hoort, is Ans er best wel trots op, dat het IVN die in de omgeving van haar pluktuin aan heeft kunnen leggen.

“Na dat we ons varkensbedrijf stopten had ik allerlei wilde plannen, het ene nog mooier dan het andere. Worden we een zorgboerderij, gaan we trekkershutten verhuren, we hebben alles wel in ons hoofd gehad. Ik had ooit eens een krantenartikel gelezen over een pluktuin in Mierlo”, vervolgt Ans. “Op de één of andere manier had ik dat artikel bewaard en samen met de plannen die er rondom de toen al gesloten Vlagheideberg waren, werd het een pluktuin, met alle mooie dingen die erbij kwamen. Nee, ik heb nooit spijt van die keuze gehad”, vertelt Ans lachend.

De mooiste herinneringen
“Toch wel de huwelijken die hier gesloten zijn”, antwoordt Ans op de vraag wat voor haar de mooiste herinneringen zijn van bijna vijftien jaar Miss Hyacinth. Maar ook van de open dagen aan het begin van het seizoen, met kunstenaars die hun kunstwerken lieten zien, heb ik altijd enorm genoten. Oh ja, natuurlijk de Rooise Rooie dagen. De Rooise Rooie dagen hield ik in het begin met Marleen en Marjon. Alle drie hadden we knalrode haren en op die dag nodigden we elke roodharige Rooienaar uit. Het was een echte reünie van roodharige van alle leeftijden hier in de tuin”, vertelt Ans terugkijkend op een hele mooie tijd die ze in haar Miss Hyacinth mocht beleven.

De oeverzwaluwwand op landgoed de Rijt bij Miss Hyacinth