Rene Voss.
Rene Voss. Foto: Jos van Nunen 2023

‘Samen kunnen we de wereld een klein stukje mooier maken’

Human Interest

Nijnsel - “Samen sta je sterker” en “er groeien geen peren aan een appelboom”. Uitspraken die op het lijf geschreven zijn van René Voss. “Nooit met lege handen lopen”, was wat zijn vader altijd zei. Als zoon van Piet en Ricky Voss is het ondernemen en hardwerken hem met de paplepel bijgebracht.

Door: Caroline van der Linden

Met een vader als loodgieter, maar vooral ondernemer die begon op zijn 21e en samen met zijn moeder een mooi bedrijf heeft opgebouwd, leerde hij al jong het werk te zien, aan te pakken en - niet onbelangrijk - een bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Mooi om nu tegen het einde van het jaar eens terug te blikken met deze ondernemer.

Met het succes van de jaarlijkse kerstmarkt van ‘Dorpsraad Nijnsel Doet Het!’ in samenwerking met gemeenschapshuis de Beckart in Nijnsel net achter de rug (waarvan zijn vrouw Lian de initiatiefneemster is) excuseert hij zich direct dat nog niet alles is opgeruimd in huis. Het regelen van attributen en de planning van kramen was de afgelopen week dan ook hoofdzaak bij huize Voss. Maar ik moet zeggen, op een doos overgebleven marshmallows in de hoek van de kamer na en wat kerstmarktversierselen onder de kapstok, is het meeste toch al weer aardig op z’n plek zo te zien. In een sfeervol aangeklede kamer strijk ik dan ook neer en begint René al snel enthousiast te vertellen.

Sanitair
“Mijn moeder was altijd een hardwerkende vrouw die liever op de achtergrond bleef. Mijn broer Peter heeft het bedrijf overgenomen en mijn zus heeft een onderneming op Curaçao”, vertelt hij duidelijk trots op zijn ondernemende familie. Het aanpakken en het zien van werk heeft zich dus duidelijk goed vertakt, wat ook hun dochters Lieneke en Sabine weer mee hebben gekregen. Terwijl de lichtjes van de kerstboom op de achtergrond branden gaat hij echt even terug in de tijd. “Zaterdags waren we altijd op de ‘werkplaats’ om de bussen van de monteurs te laden en te wassen, het magazijn op te ruimen en het liefst mee op karwei. Dat laatste ook zeker tijdens de schoolvakanties, zo heb ik veel van het vak geleerd. Ik kon naar de havo maar koos voor lts en daarna mts installatietechniek, want ik wilde niets liever dan echt het vak leren. Later heb ik nog hts bedrijfskunde met afstudeerrichting logistiek gedaan en studeerde ik af bij sanitair fabriek Sphinx in Maastricht. Na mijn studie eerst een klein jaar bij ons thuis, in het bedrijf Baderie Voss in Nijnsel gewerkt te hebben, merkte ik al snel dat twee stuurlui op één schip niet zou gaan werken en dus ben ik buiten de deur gaan kijken. Zo ben ik bij Galvano groothandel in sanitair terecht gekomen. Ook weer sanitair dus. Er was veel te doen op bedrijfskundig gebied. Omdat ik het proces van de klanten van Galvano precies kende kon ik daar de juiste oplossingen aandragen. Ik heb er een heel mooie tijd gehad en veel kunnen bereiken.”

Businessdome
“Zelf ondernemen speelde ook altijd al in mijn gedachten, maar het juiste idee moest rijpen. In 2013 werden de stukjes van de puzzel gelegd: als zzp’er ging ik verder bij het moederbedrijf van Galvano en kreeg daardoor tijd en mogelijkheden om het idee van mijn eigen bedrijf uit te werken. Ik werkte vier dagen als businessanalist en de rest van mijn tijd besteedde ik aan de ontwikkeling van Businessdome in Eersel. Een bedrijvenverzamelgebouw met kantoren, flexplekken, logistieke mogelijkheden, fitness en sauna. In mijn ogen de ideale werkomgeving voor zzp’ers zoals ik er zelf in die tijd ook één van was. Het aantal zzp’ers steeg gestaag, de markt was er klaar voor. Eind 2014 lanceerde ik mijn ideeën op de Bedrijvenbeurs in Eindhoven en sinds 2015 is Businessdome operationeel. Het pand van 1.400 m2 is inmiddels volledig verhuurd aan een 45-tal ondernemers.

De Beckart
Sinds 1 januari ‘22 ben ik gestopt als zzp’er omdat er een ander ‘verzamelgebouw’ op mijn pad kwam, de Beckart. Al in 2021 benaderde het toenmalige bestuur me om hen te helpen met een probleem. Men had het gebouw namelijk verpacht aan een ondernemer in de horeca, die ondanks de coronamaatregelen zo succesvol was, dat er klachten ontstonden in de buurt. Daarop moest de gemeente handhaven, waarbij bleek dat het bestemmingsplan van het gebouw niet voor commerciële horeca bedoeld is, maar cultureel maatschappelijk met horeca ondersteuning. Wat betekent dat er bijvoorbeeld geen bruiloften gevierd mogen worden, maar wel activiteiten van verenigingen, stichtingen, culturele voorstellingen, beurzen en tentoonstellingen. In eerste instantie hebben we nog onderzocht of er toch een commerciële horeca bestemming mogelijk zou zijn. Maar de omgeving wilde dat niet en ook de gemeente was hier geen voorstander van. Het contract met de pachter werd ontbonden en het bestuur gaf te kennen te stoppen per 31 december ‘21. Eerdere oproepen aan verenigingen leverden geen opvolgers op voor het bestuur. Dus ofwel zouden de deuren sluiten of iemand moest zijn schouders eronder zetten. Aangezien ik ook voorzitter van de dorpsraad in Nijnsel ben en wij met vele activiteiten gebruik maken van de Beckart, zou sluiting een enorm gemis zijn. Dat gegeven deed me doen besluiten deze uitdaging aan te gaan.
Om een nieuw bestuur te vormen moet je met minimaal drie personen zijn, samen met Ilse van de Boom - die als zittende penningmeester door wilde gaan - en Bert Stuurman was er een drietal. Op dat moment was er nog sprake van een lockdown, geen geld om de rekeningen te betalen en troffen we het gebouw in redelijk verlaten toestand aan. Werk aan de winkel dus. Het maken van afspraken met vaste gebruikers, transparant zijn, voor iedereen dezelfde voorwaarden op basis van zelfbediening en het toepassen van het principe win-win hanteerden we als uitgangspunt. Als een partij een evenement bij de Beckart onderbrengt kan deze er zelf ook wat aan verdienen. We moeten het immers samen doen.” 

Participatie
“In februari ‘22 is ‘Thuis in Neijnzel’ gestart met als kartrekker Erry Dortmans. Een sociale voorziening met open inloop en allerlei activiteiten voor mensen uit de buurt. Als Beckart faciliteren en ondersteunen we dit initiatief. Hierdoor kwamen er steeds meer mensen over de vloer en groeide het enthousiasme. Ze werden gevraagd om te helpen als vrijwilliger of om een klusje te doen. Nijnsel omarmde de ontwikkelingen en het bevorderde de participatie van de gemeenschap. Steeds meer activiteiten en steeds meer vrijwilligers wilden ook een steentje bijdragen. Fantastisch om te zien. Waar we twee jaar geleden met drie man zijn gestart, zitten we nu op een groep van 67 vrijwilligers. Ieder doet zijn ding: er is een groepje dat elke dag de koelkasten aanvult, anderen zetten elke week de tafels op zijn plaats voor de bridgeclub, een paar mensen zorgen om beurten voor de was, er staan mensen achter de bar, weer een ander zorgt ervoor dat het afval wordt afgevoerd en ga zo maar door. Echt geweldig.”

Van theater tot gymmen
“Inmiddels komen er ook steeds meer evenementen naar ons toe, zoals de afgelopen maanden de Comedytrain met cabaretier Rob Scheepers vanuit 75 jaar vv Nijnsel, maar ook Nico vd Wetering en Harry Sijbers die voor vier volle zalen zorgden. Dat geldt niet alleen voor hen, want ook de voorstelling van toneelvereniging Klavertje 4 staat weer bij menigeen op de kalender in maart 2024. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het mooie is, we doen het volledig met vrijwilligers. Iedereen doet wat hij of zij kan. Inmiddels is ook het bestuur gegroeid naar formeel vijf, informeel zelfs zes personen. Er gaat enorm veel vrije tijd inzitten maar je krijgt er ook veel voor terug. Prachtig toch, als je de stralende gezichten ziet van de groep van inmiddels 25 mensen die elke maandagochtend samenkomt in de Beckart om te gymmen. Of de dankbaarheid van mensen die een middag of avond komen kaarten en erg blij zijn met de gastvrije vrijwilligers achter de bar. Echt super! Maar ook de mensen die genieten van een avondje theater of dergelijke of komen eten bij het eetpunt of de aanschuiflunch. De Beckart floreert als nooit tevoren. De rekeningen worden weer vlot betaald en we hebben wat kunnen sparen voor het verduurzamen van ons gebouw. Want dat is wat we willen; het gebouw behouden voor de generaties na ons. Op dat vlak maken we al de nodige vorderingen, want sinds 4 november ’23 hebben we mede dankzij Solisplan, zonnepanelen. We zijn hier erg dankbaar voor en laten de vaste gebruikers van de Beckart hiervan profiteren. Ook wordt er volop gewerkt aan plannen om het gebouw verder te verduurzamen. Denk aan muurisolatie, hoog rendementsglas en warmte terugwinning.”

Bouwplannen
“In 2022 werd, dankzij een werkgroepje van ‘Dorpsraad Nijnsel Doet Het!’ ook het ommetje Thieu Sijbers in Nijnsel bij de Beckart geopend. Een wandelroute die langs de dommelbeemden en akkers langs het Bakkerpad loopt. Zelf loop ik ook graag de veldwegroute of een route door het Vresselse bos. En dankzij de onderdoorgang van de A50 kun je tegenwoordig ook een mooi rondje Rooi lopen. In alle richtingen is zoveel natuur om van te genieten, heerlijk.” Hij is duidelijk goed op de hoogte als het over de routes in zijn woongebied gaat. Hij heeft er dan ook ondanks zijn toch al vele bezigheden, afgelopen jaar dankbaar gebruik van gemaakt. Toch handig, ter voorbereiding van de Vierdaagse van Nijmegen die hij afgelopen jaar nog zonder problemen uitliep. Vanuit zijn taak in de dorpsraad zoemt hij, nu hij de kans heeft, ook graag nog even in op de bouwplannen die de komende jaren nog in Nijnsel worden gerealiseerd. “Hierdoor ontstaat er een stukje groei, waardoor de school en verenigingen weer wat meer aanwas krijgen. Een positieve ontwikkeling voor het dorp”, zegt hij tevreden. “Vanuit ‘Dorpsraad Nijnsel Doet Het!’ volgen we deze ontwikkelingen en proberen we de belangen voor alle inwoners van Nijnsel te vertegenwoordigen. Zo behouden we een prachtig dorp. Kijk alleen al naar de maandelijkse knutselclub en jeugddisco in The Joy of de bloeiende verenigingen die ons dorp rijk is.”

“Enorm trots en dankbaar ben ik, om te zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Nu met de kerst in aantocht, goed om hier bij stil te staan. Dankbaar voor de inzet van alle vrijwilligers en partijen die met ons samen willen werken. Samen staan we sterk en kunnen we de wereld om ons heen een klein stukje mooier maken. Hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar vol kansen en uitdagingen.” 

Een mooie kerst gewenst.