Jozef Bekkers, Tilly van den Tillaar, Tonnie Donkers en Albert Lathijnhouwers weten bijna alles van Rooi
Jozef Bekkers, Tilly van den Tillaar, Tonnie Donkers en Albert Lathijnhouwers weten bijna alles van Rooi Foto: JMM(Hans) van den Wijngaard

Zelfs Rooienaren kennen niet alle weetjes over ons dorp

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Vanaf deze maand beginnen de dorpswandelingen met begeleiding door een gids vanuit het Toeristisch Informatie Punt Sint-Oedenrode weer. Ook worden dit jaar de rondleidingen in kasteel Henkenshage weer gestart. Naast de historische wandelingen door de kern van Sint-Oedenrode zijn er ook wandelingen met specifieke aandacht voor de Martinuskerk en het kerkhof, plan Dotterbloem, het Smederijmuseum en is er een kunstwandeling met een bezoek aan de Knoptoren.

“De dorpswandelingen hebben al een lange traditie in Sint-Oedenrode. Schoolmeester Wim van Rooij leidde al in de jaren zestig van de vorige eeuw mensen door Rooi rond. In de loop van de jaren kreeg hij daarbij ondersteuning van Jan van den Eshof en Aad Veenendaal”, vertelt Tonnie Donkers. Tonnie is de senior van de huidige dorpsgidsen. “Jan en Aad verzorgden samen met Ad van Esch ook rondleidingen op Henkenshage. Nadat ik met pensioen ging, ben ik ook als gids rondleidingen op het kasteel gaan geven. Later ben ik dorpsgids geworden. Ik was de eerste gids die zonder ‘examen’ van Wim aan het werk mocht. Jan en Aad hebben bij Wim ‘examen’ af moeten leggen en wee, als ze een jaartal niet kenden dan moesten ze hun huiswerk opnieuw bestuderen. Omdat ik al rondleidingen op Henkenshage gaf, vertrouwde Wim erop dat ik mijn jaartallen wel zou kennen”, lacht Tonnie als hij over de geschiedenis van de Rooise rondleidingen vertelt.

Er zijn in Rooi meerdere organisaties die gasten de mooie kanten van Rooi laten zien en over de geschiedenis van ons dorp vertellen. De stichting die de rondleidingen in Henkenshage verzorgt , de kunststichting en het Toeristisch Informatie Punt hebben nu hun krachten gebundeld. Vanuit deze organisaties zijn er zeven gidsen die een deel van hun vrije tijd inzetten om mensen die Sint-Oedenrode bezoeken over ons dorp te vertellen. Tilly van den Tillaar en Albert Lathijnhouwers zijn samen met Tonnie Donkers de gidsen die alles over Henkenshage kunnen vertellen. Daarnaast kan Tonnie ook alles over Rooi zelf vertellen en daarbij heeft hij goede collega’s aan Patrick Sanders, Jozef Bekkers en René Dekkers, waarbij René ook alles van Dotterbloem weet. Tot slot verzorgt Harrie van den Brand de rondleidingen met een focus op de uitgebreide Rooise kunst- en cultuurwereld.

Rondleidingen beginnen weer
De rondleidingen en dorpswandelingen worden gehouden van mei tot oktober. De rondleidingen door Henkenshage zijn elke tweede maandag van de maand, voor het eerst op maandag 13 mei om 20:00 uur. Aanmelden kan via het Toeristisch Informatie Punt. Tijdens de rondleiding door het kasteel is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van kasteel Henkenshage, maar ook over de rol van Sint-Oedenrode in de geschiedenis. Natuurlijk ontbreken de verhalen over de bekende familie de Girard de Mielet van Coehoorn niet. Die adellijke familie stond jarenlang als eigenaar van het kasteel Henkenshage bij het Kadaster van die tijd geregistreerd.

Niet alleen voor toeristen
Het ligt voor de hand om te denken dat vooral toeristen gebruik maken van de dorpswandelingen en rondleidingen. Het tegendeel is waar, vertellen de gidsen: “we zien vaak dat Rooise bedrijven met hun personeelsuitstapje een wandeling met ons maken. Hun personeel werkt ooit al jaren in Rooi, maar kent de geschiedenis nauwelijks”. “Sterker nog”, vult Tilly aan: “laatst had ik een rondleiding met een bedrijf waar veel geboren en getogen Rooienaren werken. Zelfs voor hen werden er dingen verteld die helemaal nieuw waren”.

Mensen en groepen die een excursie of dorpswandeling willen maken, kunnen zich vanaf dit jaar op één plaats aanmelden, namelijk bij het Toeristisch Informatie Punt. Daar worden de gidsen dan aan de groepen gekoppeld. Ook zijn de kosten voor alle excursies en dorpswandelingen hetzelfde, namelijk drie euro per persoon en voor groepen en op afspraak dertig euro, met een maximale groepsgrootte van vijftien personen. Aanmelden kan op telefoonnummer (0413)474100 of via rooisgasthuisje@natuurlijksintoedenrode.nl.