De Knoptoren is het hoogste punt van Rooi
De Knoptoren is het hoogste punt van Rooi Foto: Jos van Nunen 2023

WeetWeerWatWeetje: Rooise hoogte- en dieptepunten

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Nederland is een vlak land, het hoogste punt, de Vaalserberg met 322,40 meter boven NAP telt aardrijkskundig gezien niet eens als berg, maar als heuvel. Het diepste punt van ons land ligt in de Zuidplaspolder bij Gouda op 6,76 meter onder NAP. Het hoogteverschil tussen deze twee punten bedraagt 328,16 meter.

Het hoogteverschil tussen het hoogste en laagste punt van Sint-Oedenrode is een stuk minder. Met als laagste punt een bosgebied ten zuidwesten van Olland op zo’n 7,30 meter boven NAP. Dat is op de plaats waar de Dommel onze gemeente verlaat. Voor het hoogste punt van Sint-Oedenrode moeten we op Vressel bij de Hazenputten zijn. Het zand dat daar ooit eens als zandverstuiving is blijven liggen haalt een hoogte van ongeveer 20,10 meter boven NAP. Daarmee hebben we in ons vlakke Rooi toch nog altijd een hoogteverschil van 12,80 meter.

Wat is NAP
Misschien is het goed om even kort toe te lichten wat het NAP is. Het NAP (Normaal Amsterdams Peil) is niet de gemiddelde hoogte van de zeespiegel, zoals vaak wordt gedacht. Het NAP is de hoogte waarop in de Gouden Eeuw in Amsterdam de huizen minimaal gebouwd moesten worden. Dat was één meter boven het gemiddelde hoogwater in de stad. In die tijd was het Ij nog via de Zuiderzee, nu het Ijselmeer, met de Noordzee verbonden. Het Ij kende twee keer per dag eb en vloed, huizen die hoger waren gebouwd dan 1 meter boven het Amsterdams Peil (AP), werden geacht droog te blijven. Later is het AP voor heel Nederland genormaliseerd en sindsdien spreken we van NAP, het Normaal Amsterdams Peil.

Het kan altijd nog hoger
De zandverstuiving bij de Hazenputten is het hoogste natuurlijke punt van Sint-Oedenrode. Toch kan het nog wel wat hoger. Zo bevinden de windhaantjes op de torens van kasteel Henkenshage zich op 30,15 m en wie over de toppen van de hoogste bomen op Vressel uitkijkt zit op zo’n 33 meter boven NAP. De toren van de Martinuskerk reikt tot 45 meter en op het dak van de kantoortoren van Ahrend ben je met 46,50 m nog hoger. Het topje van Rooi is echter op de Knoptoren, daar kijkt de torenhaan vanaf 62 meter hoogte over het Rooise land.

Wilt u weten hoe hoog u woont, kijk dan op www.ahn.nl/hoe-hoog-woon-jij

Het haantje van de Knoptoren kijkt boven alles uit