Afbeelding

Schrijfster Karin Amatmoekrim in de Knoptoren

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Op vrijdag 27 maart zal Karin Amatmoekrim een lezing houden in de Knoptoren. Aanvang 20.00 uur. De entree is €10 en kaartjes zijn te koop bij ‘t Paperas en bij de V.V.V. Deze avond wordt georganiseerd door boekhandel ‘t Paperas en het Roois Kultuur Kontakt.

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) is een zeer veelzijdige Surinaams-Nederlandse schrijfster. Na haar opleiding aan het gymnasium studeerde zij Letterkunde aan de UvA. Haar oeuvre bevat vijf romans, een aantal bundels korte verhalen en essays. Voor De groene Amsterdammer, Elsevier, VOGUE, Marie-Claire schrijft ze momenteel artikelen, voor de Stadsschouwburg Amsterdam werkt ze aan een toneelstuk en ook is ze bezig met een filmscenario. Naast schrijfster is Karin o.a. lid van de Raad van Toezicht van Forum (Instituut voor Interculturele Vraagstukken) en redactielid van het literatuurfestival Read my World.
De eerste roman van Amatmoekrim kwam uit in 2004. In 2006 verscheen Wanneer wij samen zijn, een familiegeschiedenis van drie generaties in een Javaans- Surinaamse familie. In 2009 ontving zij de Black Magic Womanprijs voor haar roman Titus. In 2011 volgde de roman Het gym, met vier sterren gewaardeerd in de NRC, De Volkskrant en Vrij Nederland. Hierin beschrijft ze op meedogenloze manier het relaas van een allochtoon meisje op een Amsterdams ‘wit’ gymnasium. Haar laatste roman dateert uit 2013: De man van veel, over volksheld en schrijver Anton de Kom. Na drie weken beleefde deze roman al een tweede druk. Dit jaar kunnen we een nieuwe roman van haar verwachten.