Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Ondanks het koude staartje dat de maand december afsloot was ook de laatste maand van het afgelopen jaar warmer dan gemiddeld. Daarmee sloot 2014 af zoals het begon en eigenlijk het hele jaar was, warmer dan normaal. Wel viel er wat meer regen dan anders en de zon kon zich net iets vaker laten zien dan andere jaren.

Warme maand met koud slot
December 2014 had meer winter in zich dan de hele winter 2013-2014. Toch lagen in december de gemiddelde temperaturen hoger dan gemiddeld. Waar we normaal een gemiddelde van 3,4°C noteren staat er nu 4,3°C in de boeken. Ook de gemiddelde minimum- en maximumtemperatuur bedroegen 1,5°C en 6,7°C tegen normaal 0,7°C en 5,9°C. De hoogste temperatuur hadden we donderdag 18 december met 13,1°C. Tien dagen later hadden we met -6°C de koudste nacht van december en zelfs van heel 2014.

Net wat zonniger dan andere jaren.
Dankzij een eindspurt in de laatste dagen van het jaar, was december net iets zonniger dan andere jaren. Normaal hebben we recht op 42 uur zon in de laatste maand van het jaar. Vorige maand hadden we 45 uur en 30 minuten zon. De zonnigste dag was zondag 28 december. Toen scheen de zon maar liefst 6 uur en 20 minuten. Dat is 80% van het maximaal mogelijke op die dag. Er waren echter elf dagen die helemaal bewolkt bleven.

Regen zoals afgesproken
De afgelopen maand viel er meer neerslag dan normaal. Dat was vooral te danken aan zaterdag 27 december. Die dag viel er maar liefst 31,5 mm neerslag, dat was wel grotendeels als (natte) sneeuw. In totaal viel er in december 86,5 mm neerslag en normaal is dat 75 mm. Op negen dagen bleef het helemaal droog. De sneeuw die zaterdag 27 december viel bleef tot het einde van de maand liggen. Daarmee had december vijf sneeuwdagen en dat is meer dan in de hele vorige winter bij elkaar.

Als we terugkijken kunnen we zeggen dat december net als de rest van het jaar te warm was. De zon scheen ietsjes vaker dan anders en regen viel er op 22 dagen en meer dan gemiddeld. We hadden zelfs voor het eerst in het jaar sneeuw.