Afbeelding

Kletsgrage Hannes houdt van Klompenklets geklets

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - De naam Hans Eijkemans laat veel belletjes rinkelen, maar bij het horen van Hannes gaat een alarmsysteem af. Een schuilnaam kun je het dan ook niet meer noemen. Dit typetje van de uit Rosmalen afkomstige tonprater staat namelijk al vanaf 1993 op de bühne. Op 21, 22 en 23 november bestiert hij voor de negende keer de ton tijdens de Klompenklets avonden in Papgat.

DeMooiRooiKrant kreeg de eer om met Hannes aan de telefoon te hangen. De vraag of hij het leuk vindt om in Rooi op te treden was een inkopper. “Niet omdat ik jou nu aan de lijn heb, maar de Klompenklets vind ik echt één van de mooiste kletsavonden van Brabant. Echt waar, het is er altijd heel gezellig en het publiek geweldig”, brengt de kletser zo eerlijk mogelijk. Heus, Hannes meende wat hij zei. Dat kan op de tonpratersavonden eind november wel eens anders zijn.

Hoe komt het dan dat het in Rooi zo gezellig is?
“De hele sfeer is fantastisch. De Narrekap heeft het goed voor elkaar. Ik kom ook wel eens op plekken waar ik de enige kletser ben, of waar er amper nagebuurt wordt. Dat is in de Beurs wel anders. Ze hebben er een mooie ontmoetingsplek voor de kletsers. Die kunnen dan wat bijpraten. Dat zorgt voor een goede ambiance. Vooral ook omdat je elkaar drie dagen achter elkaar tegenkomt. Dat maakt het extra leuk.”

Onder de naam Hannes transformeerde je je in verschillende hoedanigheden. Wat is je favoriet?
“Hannes als honderdjarige. Daar ben ik een keer Brabants Kampioen mee geworden. Het is een ideale rol voor bijvoorbeeld feesten en partijen. Daar doet hij het altijd goed. Als ‘honderdjarige’ kreeg ik mijn mooiste compliment. Ik had opgetreden in een verzorgingstehuis toen een oud vrouwtje naar me toe kwam na de show. Ze zei: ‘Nadat mijn man is overleden heb ik maanden binnen gezeten. Ik ben vandaag voor het eerst weer onder de mensen en heb voor het eerst weer gelachen sinds hele lange tijd.’ Dat vond ik echt prachtig om te horen.”

Wat ga je in Papgat uit de hoed toveren?
“Vorig jaar heb ik voor het eerst de buut van de hulpburgemeester gedaan. Hannes zat zonder werk en kreeg de opmerking dat hij veel op de burgemeester leek. Hij besloot voor de functie als hulp-burgemeester te gaan, maar er ging nogal wat mis. Dat zal je wel begrijpen, haha.”

Hoe weet je dat je buut goed is?
“Een delegatie van de Narrekap komt altijd kijken naar de voorronde van de Brabantse Kampioenschappen in Valkenswaard. Om te kijken of er iets tussenloopt voor de Klompenklets avonden in Sint-Oedenrode. Ze geven voor zichzelf punten en hebben er altijd een goede kijk op. Als ik dan gekozen wordt, dan weet ik dat het goed zit.”

Wat vind je zo leuk aan tonpraten?
“Het klinkt cliché, maar mensen laten lachen vind ik het mooiste. Er is al zoveel ellende op de wereld.”