Afbeelding

Operatie Market Garden: een gedurfd plan.

Roois nieuws
Sint-Oedenrode -  Dinsdag 16 september hield Ruud Wildekamp bij de heemkundige kring De Oude vrijheid een lezing over de bevrijding van oostelijk Noord Brabant.
Het begon allemaal op 17 september 1944 met de luchtlandingen bij Son, Veghel en Grave en het oprukken van het Britse Tweede Leger naar Nijmegen en Arnhem, operatie Market Garden. Het was tijdens de oorlog veruit de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied.De operatie bestond uit een ongekend grote luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief (Garden).
De gedachte (van Montgomery) was dat hiermee de Duitse troepen in het westen van het land geisoleerd zouden komen te staan en een makkelijke prooi zouden zijn voor de geallieerden, die zo konden doorstoten naar het Ruhrgebied
De zware Duitse tegenaanvallen bij Eindhoven en Veghel zijn er mede de oorzaak van dat Market Garden mislukte en Arnhem in Duitse handen bleef.
De avond was met bijna 100 belangstellenden prima bezocht en mede dankzij een uitstekende presentatie via de laptop door Ruud Wildekamp, een duidelijk verhaal.