’N kook erreppul steke op Zandhoefs Oogsfeest

Roois nieuws
Nijnsel - De aardappelen op de akker van Hoeve Strobol hebben het veld dicht en staan reeds in bloei. Ze wachten om gestoken te worden tijdens de oogstdag op 3 augustus tussen 11.00 en 17.00 uur. Het boerenleven speelt zich gemoedelijk af rond de hoeve. Diverse nieuwe activiteiten laten jong en oud proeven van de ruimte, de vrijheid en de eenvoudige verscheidenheid rond de Zandhoefse boerenhoeve aan de Strobolse Heidesteeg in Nijnsel.

Wie kan omgaan met de riek en niet bang is voor vuile handen kan tijdens het oogstfeest ’n kook erreppul steke en deze bovendien deze gratis mee naar huis nemen. Rechtstreeks van de boerenakker en op de knieën bijeengeraapt, zoals dat vroeger gebeurde. Ongetwijfeld komen herinneringen boven, niet alleen op de aardappelakker maar ook op de aangelegde dansvloer waar ‘boer en boerin’ dansen op nostalgische deuntjes als wals, tango en foxtrot. Want het oogstfeest op Hoeve Strobol blijft een aaneenschakeling van aspecten uit het boerenleven zowel wat betreft werk, vernuft, tradities en ontspanning. In zeven jaar groeide het Zandhoefs oogstfeest uit tot een ware reünie. Hier ontmoeten gelijkgestemden elkaar. Niet alleen uit de buurt, maar van heinde en verre.

Proeven van boerenbestaan
Het grote erf rond Hoeve Strobol is het decor voor agrarische werkzaamheden, oude werktuigen, vroegere ambachten en voor de kinderen: Oudhollandse spelen. Met ontzag kijken bezoekers naar een nieuw evenement: de oude techniek van de mandenvlechtster. Deze vaardigheid eist concentratie en kracht en voor wie het niet onder de knie heeft: pleisters voor kapotte vingers. Ook de buntgrasvlechter laat zien hoe hij met eenvoudig gereedschap als een schroevendraaier en schilmesje prachtige en doeltreffende mandencreaties maakt, klaar voor gebruik. Verder vertelt de grootste imker van Brabant over het interessante bijenleven. Uiteraard ontbreekt de honing niet.
Mondharmonicagroep ‘De Luchthappers’ en club ‘De vrolijke Vijf’ draaien een continurooster en verhogen de gezelligheid in boerenland. Graan maaien, dorsen, malen en broodbakken in de houtoven: de bonte mengeling van ijverige boeren, kwieke ambachtslieden en hartveroverende acteurs, maakt deze oogstdag tot een interessante beleving

Springtouw draaien
Met de restauratie van een touwslagerij uit 1900 en een horizontale raamzaag uit 1920 bezit Hoeve Strobol unieke nostalgische mechanieken. Tijdens het oogstfeest krijgen bezoekers uitleg over de eeuwenoude processen van touwslaan en boomzagen. Dit oude ambacht blijft levend doordat kinderen hun eigen springtouw draaien aan een mobiele touwslagerij. Het resultaat: een prachtig eigen maaksel. Verder geven diverse spelen jongens en meisjes een indruk hoe ouders en grootouders vroeger hun schaarse vrije tijd invulden. Wie wil oefenen met pijl en boog: de leden van de Nijnselse handboogschutterij Sint Antonius staan klaar met hun attributen en hun raadgevingen.

Klavertje Vier
Het boerenleven bestond vooral uit tradities. In originele klederdracht laat toneelgroep Klavertje Vier diepgewortelde gewoontes herleven. Het vermanende vingertje van de pastoor, de alwetende hoofdonderwijzer en de strenge politieman: voor ouderen herkenning, voor kinderen leerzame anekdotes. Buurtschap de Zandhoef zorgt samen met amusementsgroepen en vrijwilligers van de KLW- vereniging voor een ouderwetse boerendag met plezier voor jong en oud. Solidair? Kom dan ook in klederdracht. En, om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten lijken: entree en parkeren zijn gratis.

Het oogstfeest wordt gehouden op: 3 augustus 2014 van 11.00 tot 17.00 uur. Hoeve Strobol. Strobolse Heidesteeg 10 Nijnsel.