Help mensen met licht verstandelijke beperking veilig wonen

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Aan de buitenkant zie je het niet. Mensen met een licht verstandelijke beperking worden vaak niet (h)erkend door de maatschappij, maar ook zij willen graag prettig en veilig wonen. “Deze groep is steeds meer op zichzelf aangewezen, moet langer zelfstandig blijven wonen en krijgt door alle bezuinigingen andere of minder vaak professionele begeleiding. Daarom ontwikkelden we gratis voorlichtingsmateriaal dat helemaal op deze doelgroep afgestemd is”, vertelt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Tieman is projectleider Woninginbraken bij het CCV. Zij pleit voor meer aandacht voor deze kwetsbare groep mensen op het moment dat zij langer zelfstandig blijven wonen. De zorgen gaan om woninginbraken, babbeltrucs en woningovervallen, naast andere (sociale) problemen, zoals drugsgebruik en vervuiling. “De doelgroep is noodgedwongen meer op zichzelf aangewezen en krijgt in de meeste gevallen meer eigen verantwoordelijkheid, zoals die voor het nemen van veiligheidsmaatregelen in huis. Daartoe zijn mensen met een licht verstandelijke beperking niet altijd in staat”, aldus Tieman.

Digitaal instructieboek
Met een paar eenvoudige tips kunnen zij al op weg geholpen worden. Bijvoorbeeld, als je weggaat, altijd de deur dicht en echt op slot doen. Dat geldt ook voor de ramen. Om zo’n tip over te brengen op een licht verstandelijk gehandicapte heeft het CCV onder andere gespreksposters gemaakt. Een plaatje helpt namelijk de dialoog aangaan over het onderwerp veilig wonen. De posters stelt het CCV, samen met ander nuttig materiaal, gratis online beschikbaar in een instructieboek.

Weerbaar maken
Tieman: “Wij adviseren in dit laagdrempelige instructieboek een aantal eenvoudige maatregelen die begeleiders kunnen inzetten. Ook familie, vrienden en buren kunnen deze instructie of onderdelen ervan gebruiken. Handige checklists en eenvoudige rollenspelen helpen mensen met een licht verstandelijke beperking maar ook zwakbegaafden zich weerbaar maken tegen woninginbraken, babbeltrucs en woningovervallen.”

“Ken je iemand met een licht verstandelijke beperking? Ga dan eens samen aan tafel zitten met een van de kleurrijke, heldere gespreksposters uit dit boek. Wat zie je? Wat zou jij doen? We geven bij elke poster ook een aantal voorbeeldvragen die je kunt stellen. Zo breng je het gesprek over veilig wonen op gang. Je kunt ook de checklist met elkaar doornemen: bijvoorbeeld, wanneer laat je een licht aan en wanneer niet? Licht schrikt namelijk inbrekers af. Daarnaast is buitenverlichting belangrijk om omwonenden te helpen om goede signalementen van verdachte personen te kunnen geven. Want meer dan 80% van de criminelen die op heterdaad gepakt worden, komt door oplettende bewoners.”

Gemeente
“Heb je een beetje tijd over en interesse om mensen in je buurt te helpen? Vraag eens bij je gemeente welke mogelijkheden er zijn om je hulp in te zetten. Soms hebben buurtbewoners een steuntje in de rug nodig zodat ook zij prettig en veilig kunnen wonen.” Het instructieboek is gratis te downloaden via de webwinkel van www.politiekeurmerk.nl.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Een maatregel om woninginbraak tegen te gaan is het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). De kans op een inbraak neemt aanzienlijk af, soms wel met 90%. Het gaat om de combinatie: goede sloten, verlichting en oplettend bewonersgedrag. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl.
<einde kader>