Softtipdarttop bij elkaar in de Loop'r

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - In de Loop'r in Olland werden het afgelopen weekend de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen softtip darten gehouden. Michael Toelen van Café d'n Toel en Mark van den Akker tekenden voor de organisatie.

“Normaal worden in het Limburgse Sevenum in maart de Nederlandse Kampioenschappen softtip Darten gehouden. Maar die gingen dit jaar niet door. Daarom vroeg Bullshooter Nederland aan ons of wij dit jaar het Open Zuid-Nederlandse Kampioenschap wilden organiseren”, vertellen Toelen en Van den Akker.

Nederlandse toppers
Het toernooi werd vrijdagavond geopend met 501 koppeltoernooi. Aan dat toernooi namen zo'n 80 mannen en vrouwen deel. “De deelnemers kwamen uit het hele land”, vervolgt Michael Toelen. “Er waren deelnemers hier uit de buurt zoals Berghem, maar ook waren er mensen uit Hoorn, Bergen op Zoom en Limburg. We hadden zelfs een team uit België dat zich voor de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen had ingeschreven”, vertelt Mark van den Akker. “Bij de deelnemers zijn ook enkele bekende darters zoals Kristel van Erp, die voor het Nederlandse team uitkomt, maar ook toppers zoals Koen den Hartog, André Ruiter en Jeannine Warmerdam lieten hun gezicht in de Loop'r zien”, vult Michael Toelen aan.

Zaterdag was er een singletoernooi en zondag gooide jeugd in de drie leeftijdsklassen van 4 tot en met 8 jaar, 9 tot en met 12 jaar en van 13 tot en met 15 jaar de pijlen op de kasten.

Net wat anders dan steelpointdarten
Het softtip darten lijkt veel op het reguliere (steelpoint) darten. Dat kennen de meeste mensen van TV en er zijn verschillende Nederlanders die zich daar met de wereldtop kunnen meten. Het grote verschil ten opzichte van het reguliere darten is dat bij softtip de dartpijlen voorzien zijn van een kunststof dartpunt. De dartborden zijn elektronisch en daarbij gaat de puntentelling geheel automatisch. Ook zijn bij softtip de borden net iets groter dan bij de steelpointdarters, maar daar staat ook weer tegenover dat softtippers 299 centimeter van het bord staan. Dat is dan zes centimeter meer dan bij steelpoint, want daar is de afstand tot het bord 293 cm. “En zeg niet dat die paar centimeters niet zoveel uitmaken, want een goede speler merkt zelfs het verschil van een centimeter”, zo sluit Michael Toelen af.