Afbeelding

Martinuskerk weer onder de pannen

Roois nieuws
Afgelopen week zijn er een aantal leien op het dak van de Martinuskerk vervangen. Dat was volgens Mies Bekkers, de bouwadviseur van het kerkbestuur, ook hard nodig. “Vanaf de grond zagen de leien er nog goed uit, maar als je ze vastpakte vielen ze eigenlijk meteen uit elkaar”.

Tijdens de restauratie van de kerk in 1996 zijn er al veel slechte leien vervangen. Dat deze leien toen zijn blijven liggen komt volgens Bekkers, omdat er ook toen op de financiën moest worden gelet. Nu bijna twintig jaar later is er wel geld om dit deel van het dak te repareren. Vorig jaar verleende de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een subsidie om dit deel van het dak te repareren.

Tegelijk met de vervanging van de leien, vervangt het kerkbestuur ook een deel van de kapconstructie van de kerk. Dat gaat nu relatief gemakkelijk omdat er toch een steiger stond. Het Rooise bouwbedrijf Van Zon voert daarvoor het timmerwerk uit. Volgens Bekkers is met deze restauratie, dit deel van de kerk voor de eerste tachtig jaar weer onder de pannen. Of moeten we zeggen onder de leien?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding