Bijzondere vondst in Vressels bos

Roois nieuws
Een Rooise wandelaar liep vorige week door het Vressels bos en deed daar een aparte ontdekking. Gelukkig maakte ze direct een foto en kon het IVN met het vraagstuk aan de slag. Wat is het voor dier en waarom leeft het in het Vressels bos?

Na enig studeerwerk van de amfibieëngroep van het IVN kwamen ze er achter dat het ging om een levendbarende hagedis. De levendbarende hagedis (Lat. naam: Zootoca vivipara) is in Nederland de meest voorkomende en verspreide reptiel. Onder andere Noord-Brabant is een provincie waar deze hagedis veel kerngebieden heeft. De levendbarende hagedis leeft op (vochtige) grote en kleine heidegebieden, hoogveen(restanten) bosranden, ruige schrale bermen en kapvlakten. Hoewel onze meest algemene hagedis, is het de enige reptiel in Nederland de laatste decennia in aantal gedecimeerd is. Men vermoedt dat vooral verdroging en versnippering de oorzaken van deze achteruitgang zijn. In Sint-Oedenrode zijn tegenwoordig weinig geschikte plekken aanwezig en het voorkomen van deze hagedis in het recente verleden is bij IVN niet bekend geweest. Het is daarom lokaal gezien een leuke en waardevolle waarneming. De levendbarende hagedis komt dus nog wel in het Vressels bos voor!

De levendbarende hagedis kan ter zelfverdediging zijn staart afwerpen om roofdieren te misleiden en zo zelf een veilig heen komen te vinden. Het dier eet allerlei soorten insecten en andere ongewervelde dieren. Het is actief van februari tot en met oktober en gaat daarna in winterslaap onder graspollen, in kleine holtes in de grond of onder grote stammen of keien. De levendbarende hagedis is eierlevendbarend, dat wil zeggen dat de vrouwtjes weliswaar (vliezige) eitjes leggen, maar de jonge hagedissen komen direct uit deze eitjes ter wereld.