Afbeelding

Het toverwoord is verbinding

Roois nieuws
Het zou slecht gesteld zijn met de kwaliteit van jonge leerkrachten. Dat was de algemene opvatting enkele jaren geleden. Het was niet alleen een opvatting, het bleek ook uit verschillende testen. De noodklok werd geluid en de overheid ging ermee aan de slag. De lat werd beduidend hoger gelegd en daarmee de kwaliteit verbeterd. SKOSO merkte dat ook. Nieuwe stagiaires haalden een hoger niveau. Niet alleen omdat ze vandaag de dag beter opgeleid zijn. Ze worden op de Rooise basisscholen beter begeleid dan voorheen.

Heidi Rust is daarvoor verantwoordelijk. De oud-leerkracht is opleidingscoördinator voor alle scholen die aangesloten zijn bij SKOSO en tevens coach op basisschool Eerschot. Iedere basisschool in Sint-Oedenrode heeft een eigen studentencoach. Dat moet wel, want het aantal stageplaatsen is niet gering. Alleen al in Rooi volgen 59 studenten een opleiding, verdeeld over zeven scholen. 37 daarvan komen van de Pabo. “Tegenwoordig heet dat Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FK&E)”, zegt Heidi Rust. “Eerst had je meerdere Pabo’s. In de regio Zuid-Nederland zijn er vijf samen gaan werken onder de naam FK&E. Veghel is in deze onze directe partner. Via die school krijgen we stagiaires aangeboden. Ik kan je één ding verzekeren. Ze zijn niet meer weg te denken.”

Ze refereert even naar haar eigen tijd als leerkracht. “Ik vond het altijd fijn als ik een stagiaire in de klas had. Ten eerste heb je dan meer mogelijkheden en bovendien houdt het je scherp. Een student heeft andere inzichten dan jij zelf. Daardoor ga je met de tijd mee.” Volgens Heidi is het belangrijkste dat de studenten goed ondersteund worden in het leertraject. Alleen als zij zich op hun gemak voelen, kunnen ze op niveau functioneren en van waarde zijn. Michelle Huijbers, bezig aan haar laatste jaar op de FK&E, loopt nu voor de tweede keer stage op basisschool Eerschot. Voor de derde keer zelfs binnen de SKOSO organisatie. Ze vertelt hoe ze de begeleiding ervaart. “Ik had een hele waslijst waaruit ik kon kiezen, maar wilde het liefst weer op een SKOSO school stage lopen. Eerschot genoot mijn voorkeur. De vorige keer was me zo goed bevallen. De begeleiding is echt super. Er wordt hier goed naar je geluisterd en je wordt bij alles betrokken, zelfs bij de vergaderingen. Bovendien sta ik achter de visie van SKOSO. Net als SKOSO vind ik het belangrijk dat kinderen leren over alledaagse dingen zoals omgaan met geld of andere algemene dingen. Dat is net zo belangrijk als rekenen en taal. Daarnaast wordt er op deze school veel klassikaal gewerkt.”

“Het niveau van de leerlingen is de laatste jaren zeker gestegen”, vervolgt Heidi. “Dat komt mede omdat competentiegericht leren is ingekaderd, maar ook de juiste begeleiding speelt een belangrijke rol. Het toverwoord is verbinden. Wat vroeger minder werd gedaan, doen we nu wel. De studenten worden overal bij betrokken. Het is geen los zand meer. Door verbinding groeit de student en daarmee de school.” Michelle merkt dat de eisen strenger zijn geworden. Aan het begin van het schooljaar wordt door de Pabo en door haar begeleiding bepaald welke doelstellingen ze moet halen. Dat wordt scherp in de gaten gehouden. Michelle: “Verschillende intervisiemomenten laten zien of ik op de goede weg ben. Dat maakt de begeleiding mede top. Het enige minpunt is dat de overheid in het onderwijs heel snel dingen verandert. Mentoren kunnen dat niet altijd bijbenen en daardoor kunnen ze de studenten ook niet altijd goed antwoord geven op sommige vraagstukken.”

Michelle en haar schoolgenoot Claudia zijn op dit moment bezig met het afronden van hun studie. Heidi Rust voorziet een positieve afloop. “We zijn zeer tevreden over hoe ze zich manifesteren op deze school. Het zijn twee zeer talentvolle leerkrachten. De kans is echter groot dat we ze straks moeten laten gaan. Gewoonweg omdat er geen vacatures zijn. Dat is een frustrerende ontwikkeling en een bedreiging in deze tijd.” Is de goede begeleiding dan voor niets geweest? Natuurlijk niet. Het kan best een tijd duren voor de jonge vrouwen de juiste baan hebben gevonden, maar de beste leerkrachten komen altijd bovendrijven en daar worden de leerlingen uiteindelijk alleen maar beter van.