BHIC zet 22.000 resoluties van de Raad van State online

Roois nieuws
“Versoeckende dat daerinne mach worden versien, tsy bij ordonnantie dat de voorschrevene buijten backers henne ovens sullen hebben te breecken ende destrueren ofte andersin te door soldaten te doen laten breecken ende demolieren.” Een fragment uit een besluit dat op 16 januari 1646 werd genomen om de frauduleuze praktijken van bakkers rond ’s-Hertogenbosch in de kiem te smoren. Het is slechts één van de maar liefst 22.000 resoluties van de Raad van State die het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch vandaag online heeft gezet. Zij bieden een schat aan informatie over personen, plaatsen en gebeurtenissen. Kortom, snoepjes voor stamboomonderzoekers en historici!

Het is vanaf nu dus mogelijk om door meer dan 80 jaar resoluties (1629 – 1713) van de Raad van State te zoeken. En dit wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid. De doorzoekbaarheid van deze prachtige bron hebben we te danken aan archiefonderzoeker Henk Beijers, die vrijwel dagelijks op de studiezaal van het BHIC is te vinden om interessante archieven voor het publiek makkelijk toegankelijk te maken. [linken: www.henkbeijersarchiefcollectie.nl ]

Raad van State
De Raad van State was tijdens de Republiek het uitvoerend orgaan van de Staten-Generaal. Alle besluiten die op de zittingen van de Raad van State werden genomen, werden vastgelegd in resoluties. Het BHIC beschikt over een bijna complete serie in het net geschreven resoluties van de Raad van State (1584-1795, toegangsnr. 178). Het hoofdarchief van de Raad van State wordt bewaard op het Nationaal Archief in Den Haag.

Wat kun je in de resoluties vinden?
De resolutieboeken van de Raad van State vormen een rijke bron voor onderzoekers. Ze geven veel informatie over bijvoorbeeld alle vestingsteden met forten en schansen in den lande van noord naar zuid van Bourtange naar Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, militaire functionarissen van soldaat tot generaal, ingenieurs, aannemers en opzichters van vestingwerken, kerkelijke functionarissen als predikanten en roomse geestelijken uit die periode, rekesten van regenten van afzonderlijke plaatsen, buitenlandse betrekkingen, activiteiten van rentmeesters van geestelijke goederen of rentmeesters van bepaalde geestelijke instellingen als gasthuizen, fundaties en dergelijke, schoolmeesters, molens en pachthoeven die sinds 1648 aan het land toebehoorden en oude kapellen die als schoolhuis werden ingericht, allerhande militaire informatie met betrekking tot munitie, artillerie, zeeslagen, regimenten, compagnieën, garnizoenen, kruitmagazijnen, commandanten, gouverneurs, verplaatsingen van troepen, militaire hospitalen, rapporten van de landsadvocaten rond bepaalde processen en noem maar op.

Vanaf het begin van de 18e eeuw neemt het aantal militaire zaken enorm toe. Logisch, want vanaf 1702 woedde de Spaanse Successieoorlog, die zich deels in de Zuidelijke Nederlanden afspeelde. Tijdens deze oorlog bereikte het Staatse leger van de Nederlandse Republiek met 120.000 man zijn grootste omvang ooit.

Wat staat er nu online?
Vanaf nu zijn op de website van het BHIC samenvattingen van de resoluties over de jaren 1629-1713 te doorzoeken. Het gaat daarbij om een selectie, namelijk alleen om resoluties die de Meierij van 's-Hertogenbosch betreffen. Echter is over de jaren 1704-1713 wel een eenvoudige index op persoons-, plaats- en zaaknamen te doorzoeken die álle resoluties betreft, dus níet alleen resoluties die de Meierij betreffen.

Informatie
Genealogen en andere belangstellenden kunnen de korte samenvattingen van de resoluties over de jaren 1629 -1713 doorzoeken via www.bhic.nl/akten , en dan rechts in het scherm klikken op ‘Raad van State’. Eventuele vragen of opmerkingen kunnen zij rechtstreeks bij de akte (via het envelopje rechtsboven in het scherm) aan het BHIC stellen.