“Je moet er lang voor oefenen, maar ook een beetje talent hebben’

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In Eindhoven is de Berenkuil een beruchte plek voor graffiti spuiters. Daar mogen ze legaal een ‘piece’ oftewel ‘masterpiece’ zetten. Er wordt volop gebruik van gemaakt. Sint-Oedenrode heeft haar eigen Berenkuil(tje). In de fietstunnel bij de snelweg wordt graffiti spuiten door de gemeente gedoogd. Pim Smit, een veertienjarige scholier uit Sint-Oedenrode, is getalenteerd. Zo nu en dan gaat hij naar de tunnel om zijn creatieve brein de vrije loop te laten.

DeMooiRooiKrant kwam Pim onlangs op het spoor in De Beurs. Speciaal voor een Hillstreet housefeest had hij een prachtige ‘masterpiece’ gemaakt. Het was niet zomaar een kunstwerk. Nee, de ‘tekening’ was in totaal wel een meter of tien lang en baarde veel opzien. Vorige week trok Pim met maat Wout naar Eindhoven om tips te krijgen van al wat oudere graffiti -artiesten. Eerder kregen ze al eens uitleg van Maarten Spanjers, een dertiger uit Rooi, die zich al jaren bezig houdt met die hobby. “Ik ben er mee begonnen toen ik twaalf was”, zegt Pim, die in de derde zit van het tweetalig VWO. “Maarten gaf toen een open dag in het tunneltje. Daar konden we graffiti komen spuiten en hij gaf ons dan uitleg. De spuitbussen kregen we gratis. Dat was wel fijn, want die zijn best duur!”

Dat Pim goed kan tekenen openbaarde zich een aantal jaar eerder op de basisschool. Tijdens tekenlessen zag de leraar dat hij een bijzonder talent bezat. ‘Daar moet je meer mee gaan doen’, moedigde hij aan. Ook Pim zag er een leuke hobby in en dus was hij vaak thuis bezig met tekenen. Toen hij op de middelbare school een les kreeg in graffiti was hij verkocht. Pim: “We begonnen bij een vriend van mij op de bouwkeet te spuiten. Natuurlijk wisten we in het begin niet precies hoe alles moest maar via You-Tube zijn we veel te weten gekomen. Het gaf ons tips, maar ook veel inspiratie. We gingen steeds vaker spuiten op de keet. Nu doen we het nog ongeveer één keer per maand. In het begin maakte ik vooral veel letters, maar daar raakte ik een beetje op uitgekeken. Nu spuit ik vooral personen en gebouwen. Daar zit veel meer uitdaging in.”

Omdat het veel mensen opvalt wat Pim allemaal met een spuitbus kan, krijgt de jonge artiest zo nu en dan een aanvraag om wat te maken. Zo leefde hij zich pas uit op de slaapkamer van iemand, waar hij een grote wandtekening maakte en pas kreeg hij de opdracht om een snowboard op te pimpen. Pim vindt het prima. Hij geniet er van en ook zijn ouders vinden het mooi. Maar wat vindt hij het leukste aan de hobby graffiti spuiten? “Het is kunst. Het moet er mooi en strak uit zien. Je moet er lang voor oefenen, maar natuurlijk ook een beetje talent hebben. Behalve Wout ken ik verder niemand die het doet. We zijn zowat de enigen in Rooi en dat vind ik wel vet.”