Afbeelding

Kartuizers op Boelaars-Hoeve en Ollands levend verleden

Roois nieuws Evenementen / Sint-Oedenrode
Zondag 29 april houdt de vereniging Kom Maar Achterom in Sint-Oedenrode weer haar jaarlijkse Open Dag. Stichting De Boelaars-Hoeve doet daar vanzelfsprekend weer aan mee. Twee jaar geleden is de Boelaars-Hoeve gestart met het project "Ollands Levend Verleden", met het doel extra aandacht te besteden aan de rijke geschiedenis van Olland. Na een duik in de prehistorie stond vorig jaar het Kartuizer - klooster centraal, dat in 1465 in Olland heeft gestaan.

Ook dit jaar besteden wij aandacht aan de geschiedenis van deze kloosterorde in Olland - het Kartuizerdorp. De Stichting Sinte Sophia van Constantinopel heeft in samenwerking met de Stichting Roois Cultureel Erfgoed ondernemers uit het gebied gevraagd producten te maken die inspelen op de cultuurhistorie van de Kartuizers in Olland en omgeving. Deze producten worden op de Open Dag van De Boelaars-Hoeve voor het eerst gepresenteerd onder het motto: Ontdek de Kartuizergeheimen van het Dommeldal.

Op de locatie van De Boelaars-Hoeve worden deze zondag de volgende producten getoond :
- Kartuizerhonig, kartuizerkaarsen, kartuizerbeeldjes van Imkerij De Linde uit Olland
- Kartuizerbroodjes en - bolletjes van De Boelaars -Hoeve uit Olland
- Likeur van Slijterij Fons van Boxmeer uit Sint-Oedenrode
- Kartuizerarrangement van de Ondenemersvereniging uit Liempde

Met deze streekproducten kunt u niet alleen kennis maken, maar ze zijn ook te koop of te boeken op de Open Dag. Tijdens de Open Dag zal er tevens een demonstratie worden gegeven van het historisch maken van perkament van de huiden van schapen, in samenwerking met de Schaapskudde van Eerde. En er is op de Boelaars-Hoeve met veel zorg voor de historie een "kluize" nagebouwd, die laat zien hoe hierin een monnik in die tijd op zeer sobere wijze leefde.

De Boelaars-Hoeve zelf bakt op die dag allerlei soorten brood in het authentiek bakhuisje, dat uiteraard ook te proeven en te kopen is. Daarnaast zijn er zelfgemaakte jams, pannenkoeken en soep te verkrijgen en kan men genieten van een heerlijk streekbiertje en verschillende andere dranken.
In de uitgebreide boomgaard en heem- en kruidentuin laten tal van mensen uit de regio hun creatieve kunsten zien. Men kan genieten van Taal en Tekenen, Boetseren, Beeldhouwen en Mozaieken maken. Er is een Bezembinder en Wilgenvlechter actief. Ook kan men Asperges, Jams en Vruchtensappen proeven en kopen.

En 's middags kan men met een heerlijk drankje in de hand genieten van gezellige muziek van de gitaarclub Ancora uit Olland. Redenen genoeg om op zondag 29 april met de fiets of met de auto een ommetje te maken en een bezoek te brengen aan de Open Dag op de Boelaars-Hoeve.