Het voltallige college.
Het voltallige college. Foto:

Gemeente Meierijstad wil participeren in project Beethoven

Politiek

Meierijstad - De gemeente Meierijstad heeft aangekondigd dat zij voornemens is om deel te nemen aan het ambitieuze project Beethoven, een baanbrekend initiatief dat tot doel heeft om de regio Brainport verder te ontwikkelen naar een duurzame, technologisch geavanceerde en leefbare hub van de toekomst.

Dat de gemeente het voornemen heeft om te participeren in dit project komt voort uit vragen van de VVD-fractie van Meierijstad. Het project Beethoven heeft wereldwijd de aandacht getrokken vanwege zijn innovatieve benadering van stedelijke ontwikkeling. Gemeenten die deelnemen aan dit project streven naar een harmonieuze integratie van technologie, duurzaamheid en levenskwaliteit. Door deel te nemen aan dit project hoopt Meierijstad haar positie in de regio te versterken, maar ook te profiteren van de kapitaalinjectie van minimaal 1 miljard euro die de overheid al heeft toegezegd. Op dit moment is Meierijstad nog geen gesprekspartner binnen Brainport, “Maar”, zegt het College “Dit gaat ongetwijfeld wel zo worden, aangezien de gemeente Eindhoven en de Metropoolregio onder andere met Meierijstad al een eerste verkenning op samenwerking hebben uitgevoerd. De thema’s wonen, werken en bereikbaarheid blijken hoofdthema’s waar kansen liggen. Project Beethoven gaat ook hier vooral op in, waardoor het een logisch vervolg gaat zijn om op uitvoeringskracht een verdere verdieping van de verkenning aan te gaan. Immers kunnen de opgaven van Eindhoven met ASML als landelijk aansprekend thema niet binnen de eigen bestuurlijke grenzen worden opgelost.”

Het College geeft VVD verder het volgende antwoord: “Brainport of het project Beethoven. De reikwijdte of invloedsfeer van Brainport/project Beethoven reikt ontegenzeggelijk verder dan de bestuurlijke grenzen. Dus ook naar Meierijstad, waardoor het belangrijk is om de bestaande verkenningsgesprekken voor samenwerking als overheden verder voort te zetten. Overigens doen ook gemeenten als Weert, Den Bosch en Tilburg dit (steeds meer) richting Eindhoven/Brainport. Meierijstad wil, vertrekkend vanuit een principe van wederkerigheid, graag participeren in het project Beethoven. In onze bestuurlijke contacten met MRE/Brainport zullen we die boodschap afgeven. Wij zijn ons er van bewust dat dit een investering van Meierijstad vergt. Meierijstad heeft overigens heel concreet ook al onderwijssamenwerkingen lopen met de zuiderburen door bijvoorbeeld Fontys in The Chocolate Factory. Daarnaast neemt Meierijstad met Eindhoven al enige tijd deel in een studie naar de verdere opwaardering van de A50 voor infrastructurele middelen vanuit het Rijk.”