Jos Heijmans (midden) nomineerde de mooiste boom van Rooi
Jos Heijmans (midden) nomineerde de mooiste boom van Rooi Foto: JMM(Hans) van den Wijngaard

Mamoetboom grootse, dikste en mooiste boom van Rooi

Natuur

Sint-Oedenrode – De Mamoetboom op het Boskantse kerkhof is niet alleen de grootste en dikste boom van Rooi, maar sinds gisteravond ook de mooiste boom van Rooi. Zo’n vijfhonderd deelnemers stemden de afgelopen weken op hun mooiste boom. De Sequoiadendron giganteum zoals de boom in het Latijn heet werd door Jos Heijmans voorgedragen en kon op 95 stemmen rekenen.

De eerste verkiezing van de mooiste boom van Sint-Oedenrode werd gehouden in het kader van het 25-jarige bestaan van stichting ‘Het Roois Landschap. Afgelopen maandag was het exact 25 jaar geleden dat deze stichting door een samenwerking van ZLTO Dommelland, IVN Rooi en de Wildbeheerseenheid het levenslicht zag. De feestelijke bijeenkomst de zaal Maas en Dieze in Odendael werd door zo’n zeventig genodigden bezocht.

Voor de pauze vertelde voorzitter Mari Thijssen zijn gasten wat de verdiensten van Het Roois Landschap gedurende de afgelopen kwart eeuw zoal waren. De meest in het oog springende activiteit en inmiddels alweer lang geleden was zeker de voordracht van Sint-Oedenrode voor groenste dorp van Nederland en een jaar later van Europa. Twee titels die met glans werden behaald. Maar andere activiteiten waarmee Het Roois Landschap zich op de kaart zette zijn onder andere het knotten van knotwilgen, het vlechten van heggen, het beheer van akkerranden en natuurlijk de uitgifte van het bomenboekje. Mark Scheepens van Waterschap de Dommel vertelde op bijzonder indrukwekkende wijze hoe het Rooise landschap zich, niet in de afgelopen 25 jaar, maar in de laatste 250 jaar heeft ontwikkeld. Met in zijn verhaal een bijzondere plaats voor de Dommel en de wijze waarop onze voorouders daar mee om zijn gegaan.,

Burgemeester van Rooi kwam niet alleen voor de mooiste boom
Vlak voor de pauze meldde burgemeester Kees van Rooi zich in de zaal. Voor medeorganisator Henri van Weert geen verrassing, want de burgemeester zou de gekozen boom onthullen. Wel tot verrassing van Henri begon de burgervader tegen zijn verwachting meteen met een toespraak. De verrassing werd nog groter nadat Henri in die toespraak de loftrompet kreeg toegespeeld. Na een opsomming van de vele verdiensten die Henri voor Rooi en in het bijzonder de natuur, flora en fauna had verricht, kwam het hoge woord. Het had Zijne Majesteit behaagd Henri van Weert te onderscheiden met een lintje.

Na dat iedereen van een drankje was voorzien werden de tien genomineerde bomen aan de aanwezigen gepresenteerd. Door oud-voorzitter Henk Prins van Het Roois Landschap allemaal met een fraai lofdicht bewierookt. Naast de ode van Prins, hadden ook de aandragers van de boom lovende woorden voor de door hen genomineerde boom. Nadat de tien bomen waren voorgesteld en de spanning ten top steeg, was de eer nogmaals aan burgemeester Kees van Rooi. Dit keer om de verkiezing af te sluiten met de onthulling van de tot mooiste van Rooi verkozen boom. Het werd zoals gezegd de Sequoiadendron giganteum, de mammoetboom van 29 meter hoog en een omvang van 5,86 meter op het Boskantse kerkhof. De boom werd in 1957 geplant en kan onder goede omstandigheden eeuwen oud en meters dik worden. De grootste bekende mammoetboom staat in Californië en heeft een hoogte van meer dan 80 meter en een doorsnede van 11 meter. Nog volop perspectief voor de Boskantse mammoetboom.

Als tweede eindigde de bruine beuk, Fagus sylvatica ‘Purpurea’ ook wel de ‘Wereldboom” op het Kerkhof van Olland. De derde plaats was voor de Rode Paardenkastanje, ook wel Aesculus x carnea aan de Dommelrodelaan.

Mark Scheepens vertelde over het Rooise landschap door de eeuwen
Voorzitter Mari Thijssen vertelt over de Stichting Het Roois Landschap
Burgemeester Kees van Rooij drukt op de toets
Afbeelding
Jos Heijmans is aangenaam verrast
Afbeelding
De winnende boom in Boskant Sequoiadendron giganteum
Als tweede bruine beuk, Fagus sylvatica ‘Purpurea’  in  Olland
De rode Paardenkastanje, ook wel Aesculus x carnea aan de Dommelrodelaan eindigde op de derde plaats