Dansen op de klompen.
Dansen op de klompen. Foto: Jeroen van de Sande

Overgisteren: altijd connectie met de kleuters

Onderwijs

Sint-Oedenrode - Even over gisteren gesproken… Maandag is het project Overgisteren weer van start gegaan. Net als Koster Brock is dit ook weer een interessante en prikkelende geschiedenisles voor basisschoolkinderen. In dit geval voor de kleintjes. Deze weken vinden ze allemaal een grote koffer met inhoud. Wat de spullen betekenen? Dat wordt piekfijn uitgelegd door - wederom - een fanatieke club vrijwilligers.

De bel gaat weer! Ah, het rondje zit er alweer op. De kindjes schrikken er niet van. Ze vinden de carrousel door de Paulusgasthuisjes en de binnentuin wel leuk, want iedere keer staat er weer een volgende verrassing op ze te wachten. Een dansje op klompen, het ruiken aan kruiden of aan een nepdrol, het raden van spullen, het dragen van een echte poffer, het versieren ervan, maar vooral het zien van interessante hoeken en gaten. En wie zijn Bertje en Leentje nou eigenlijk? Overgisteren is iedere keer weer één groot avontuur.

Rond 8.45 uur staan de eerste kleuters aan de poort van de Paulusgasthuisjes. Ze worden opgewacht door een clubje dames die duidelijk vaker met het bijltje hebben gehakt. In klederdracht weten ze de kinderen constant te boeien met hun verhalen. Luistert er eentje niet? Dan duwen ze gewoon een object in de hand dat ze nog nooit gezien hebben, zoals een olielamp, een naoorlogs kinderzitje, of een onderbroek met een groot gat erin. Eerst kijken ze verbaasd, maar wonderwel weten ze nog best vaak te vertellen wat het is. Zo is Overgisteren lang geleden, maar is de connectie met de kleuters zo gemaakt. En zij vertellen het weer opgewonden door aan hun ouders… De komende dagen ontvangen de vrijwilligers nog veel meer kleuters van verschillende scholen. 

Afbeelding
Afbeelding
Zo'n poffer ziet er best gek uit.
Afbeelding