Bert de Graaf maakt er een levenswerk van om de Rooise kunst vast te leggen
Bert de Graaf maakt er een levenswerk van om de Rooise kunst vast te leggen Foto: JMM(Hans) van den Wijngaard

De Rooise School: alle Rooise kunst wordt digitaal toegankelijk

Human Interest

Sint-Oedenrode - Rooienaar Bert de Graaf was zijn werkzame leven registrar bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Na zijn pensioen ging hij met dat werk verder, maar dan met het registreren van kunst van Rooise kunstenaars en Roois erfgoed. In de loop der jaren heeft Bert al zo’n tienduizend kunstwerken geregistreerd en ooit wordt al dat werk digitaal toegankelijk onder de noemer De Rooise School.

“Vanuit mijn betrokkenheid bij het Roois Kultureel Kontakt had ik gedurende vijfendertig jaar contact met veel Rooise kunstenaars. Al in die tijd legde ik alles vast over kunst in Rooi en Rooise kunstenaars. Mijn hele zolder hierboven ligt nog vol met registraties van kunstwerken. Met de komst van de computer ben ik alles digitaal vast gaan leggen. Daarnaast heb ik al een groot deel van mijn analoge registraties gedigitaliseerd”, vertelt Bert vol enthousiasme terwijl hij met de telefoon in de hand laat zien dat al zijn werk via OneDrive net zo makkelijk via de telefoon is te benaderen als via de opengeklapte laptop aan de tafel in de woonkamer bij hem thuis.

Van elk geregistreerd kunstwerk heeft Bert een foto gemaakt en een verhaal over de kunstenaar vastgelegd. “Dat verhaal over de kunstenaar vind ik zelf veel belangrijker dan de foto van het kunstwerk”, vertelt Bert. “Die verhalen ken ik omdat ik de kunstenaar zelf heb gesproken en/of omdat ik er informatie op het internet over heb gevonden.” Intussen heeft Bert een foto van een kunstwerk van de Rooise kunstschilder Christ Holl op zijn scherm gevonden. “Christ maakte vroeger machines om klompen te maken, maar daarnaast was hij ook een begaafd schilder. Zijn dochter belde me op omdat er nog ruim honderddertig schilderijen van Christ bij haar op zolder lagen. Zo heb ik van al zijn werken een foto en een beschrijving gemaakt”, vervolgt Bert als een spraakwaterval met veel passie voor kunst.
“Naast schilderijen en beelden heb ik audiovisueel Roois erfgoed geregistreerd”, zegt de kunstliefhebber terwijl hij alweer druk op zoek is naar teksten van Thieu Sijbers. “Ja, het is ook mogelijk om op steekwoorden te zoeken. Je kunt zoeken op naam, maar ook op onderwerp. Kijk, hier heb ik alles over de Knoptoren.”
Het is de bedoeling dat de collectie van De Rooise School voor iedereen toegankelijk wordt. “Vanuit de heemkundige kring ben ik betrokken bij de Rooise kunst en het Rooise Erfgoed. Op termijn willen we de registraties van alle Rooise kunstwerken en hun makers via een website ontsluiten”, vertelt Bert. “Daar komt toch nogal wat bij kijken en het zou fijn zijn als we daarbij hulp zouden krijgen van vrijwilligers die goed thuis zijn in de automatisering. Daarom maak ik maar meteen gebruik van de gelegenheid om een oproep te plaatsen: als er mensen zijn die ons hierbij willen helpen, dan kunnen zijn contact opnemen met onze voorzitter. Zijn email is: vanlaarhoven.cor@gmail.com.” Maar waar komt nu de naam De Rooise School eigenlijk vandaan? “Ja, dat is eigenlijk heel simpel, ik moest mijn werk op de computer opslaan en bedacht, laat ik het mapje De Rooise School noemen. Moeilijker is het verhaal niet”, legt Bert ter afsluiting uit.