Ger van de Wijdeven, Jos Hoogveld en Wil van de Dungen (v.l.n.r.)
Ger van de Wijdeven, Jos Hoogveld en Wil van de Dungen (v.l.n.r.) Foto: Hans van den Wijngaard

Wie heeft de mooiste tuin?

Natuur

Sint-Oedenrode – De Rooise tuinvereniging heeft het plan gevat om onder elkaar de competitie aan te gaan. Wie van de volkstuiniers voldoet aan de combinatie van de mooiste tuin, de meeste opbrengst, de grootste variatie en het beste onderhoud? Dit jaar is het een verrassing, want eerder werd deze wedstrijd nog niet gehouden, maar in oktober zullen we het weten wie de titel van 2024 op zijn of haar naam mag schrijven.

“De Rooise tuinvereniging heeft ruim zestig leden tussen 25 en 86 jaar, wij dachten dat het wel mooi zou zijn als de leden met elkaar op sportieve wijze de strijd aan zouden gaan”, vertelt Ger van de Wijdeven. Hij is de voorzitter van de tuinvereniging en samen met Jos Hoogveld en Wil van de Dungen vertelt hij over de wedstrijd en de plannen. “We hebben de leden vorige week ingelicht over het plan en voor sommigen kwam het idee zeker als een verrassing. Maar zoals we onze leden kennen, gaan ze de competitie graag aan. Ook nu zien we al dat mensen hun uiterste best doen om zoveel mogelijk groentes uit hun tuin te halen, daarnaast doen ze ook hun best om hun tuin er netjes uit te laten zien. Daar hebben we als bestuur nog een paar elementen, zoals duurzaamheid, variatie en originaliteit, aan toegevoegd. We zijn ervan overtuigd dat met zo’n wedstrijd de uitdaging en het plezier van het tuinieren alleen maar groter worden.”

Onafhankelijke jury
De jury kijkt naar alle tuinen en oordeelt over het jaar heen, wie het meest voor de wisseltrofee (die door DeMooiRooiKrant beschikbaar wordt gesteld) in aanmerking zal komen. De bestuursleden zelf zullen niet meedingen naar de prijs om elke schijn van bevoordeling te voorkomen. Om een onafhankelijke jury te kunnen vormen is het bestuur nog op zoek naar vrijwilligers, die zo nu en dan eens in de tuin willen kijken naar de stand van zaken. “Onze voorkeur gaat uit naar mensen die groene vingers hebben, maar ook creatieve mensen zijn zeker welkom om zich te melden. Lijkt het u een mooie uitdaging om een keer te jureren en beschikt u over de gevraagde of andere geschikte kwaliteiten, neem dan contact op met Jos Hoogveld via het mailadres jljmhoogveld@gmail.com. Jos kan u nog alles vertellen over wat er van een jurylid gevraagd wordt.

Het logo van de competitie.