Sjors Verbruggen
Sjors Verbruggen

Rooise politie uitgebreid

Politie

Sint-Oedenrode - De Rooise politie is uitgebreid met operationeel expert wijkagent Sjors Verbruggen. Met Frans van Roozendaal en Anita van Erp heeft Sint-Oedenrode al twee wijkagenten. Die blijven gewoon fungeren. De functie van Sjors kan het best getypeerd worden als een Wijkagent Plus. "Dat betekent dat ik de wijkzorg op me neem. Ik ben aanspreekpunt en neem overlegvormen over, bijvoorbeeld met de burgemeester of instanties."

De politie heeft er een extra mannetje bij geplaatst zodat Anita en Frans nog meer tijd over hebben om hun werkgebied goed te kunnen bestieren. "Ik zal regelmatig in de wijk surveilleren", vertelt de jonge agent. "Voor tachtig procent van mijn tijd ongeveer. Dan rijd, fiets of loop ik rond, maak ik praatjes met mensen en kom ik in actie waar nodig. De overige twintig procent ben ik inzetbaar bij noodsituaties.

Eén van de specialiteiten van Sjors is het opzetten en begeleiden van buurtpreventieteams. Hij hoopt dan ook dat hij de komende tijd meer buurten kan enthousiasmeren om een buurtpreventieteam in het leven te roepen. Op dit moment zijn alleen 't Everse en de Heikant op die manier georganiseerd en is de Kienehoef aan het opstarten. "De veiligheid wordt zichtbaar beter in een wijk. Het is bewezen dat er minder inbraken zijn en dat mensen zich veiliger voelen", weet de agent de cijfers. "Gezamenlijk kunnen we problemen veel beter aanpakken en er is meer sociale controle. De wijken die er mee werken, zijn uiterst tevreden." De laatste maanden heeft Sjors Sint-Oedenrode veel beter leren kennen. Na meldingen komt hij achter de voordeur en door oprecht geïnteresseerd te vragen, weet hij precies wat er speelt in de gemeenschap. "Hoe bevalt het wonen hier?" vraag ik dan. Dan beginnen de verhalen van zelf. Het is dan aan mij om te filteren en waar nodig inspringen om te helpen, want veel zaken worden nooit gemeld."

De nieuwbakken agent heeft nog een belangrijker boodschap voor de lezers. "Ik merk dat mensen vaak niet weten waar ze heen moeten bellen bij bepaalde situaties. Ik kan het snel uitleggen: bij noodgevallen en bij inbraak belt u 112. Is er geen spoed dan belt u met 0900-8844."