Riekie tussen haar blikken.
Riekie tussen haar blikken.

Een huis vol kerstblikken

Human Interest

Sint-Oedenrode - Denk je aan kerstblikken, dan denk je voortaan aan Riekie van den Broek. Met haar verzameling van meer dan 3000 kerstblikken heeft ze letterlijk bijna haar hele huis gevuld. Waar heeft ze ze vandaan getoverd? Hoe lang heeft het geduurd om er zoveel te sparen? Riekie vertelt er enthousiast over.

Blikken sparen doet Riekie al een lange tijd. Dertig jaar geleden begon het met een paardenblik en zo is het uitgegroeid tot een verzamelwoede. “Ik heb ongeveer 17000 normale blikken, die staan normaal gesproken door mijn huis heen. Rond half september begin ik met het wisselen naar de kerstblikken. Ik ben hier dus echt een tijdje mee bezig, maar het blijft altijd leuk!” vertelt de Nijnselse opgetogen. “Het verveelt nooit, als ik de dozen van zolder naar beneden haal en ik begin met uitpakken is het toch weer een verrassing!” Om het elk jaar te doen is erg veel werk. Nu doet Riekie het om het jaar en kunnen mensen op bezoek komen om te kijken naar al de blikken.”

Blikken op vlooienmarkten, kringloopwinkels en aan de poort
“Ik haal mijn blikken op allerlei plekken. De beste plek is wel de vlooienmarkt. Bijna elke zondag ben ik in de weer om een blik te vinden die ik nog niet heb. Ik wil geen dubbele blikken en omdat ik er al zoveel heb, is het echt een uitdaging om een nieuwe te vinden.” De verzamelaarster vindt oude blikken het mooiste. Die wil ze dan ook het liefste. “Ik heb ook een blikkenvriendin. Met haar ga ik vaak samen naar vlooienmarkten of kringloopwinkels om nieuwe blikken te halen.” Riekie vertelt verder dat er ook wel eens een tas met blikken aan haar poort hangt. “Wanneer mensen hun zolder opruimen komen ze toch vaak oude spullen tegen die ze niet meer willen of gebruiken. Als dit dan kerstblikken zijn hangen ze dat aan mijn poort. Het is altijd een verrassing om te kijken wat er in de tas zit!” lacht Riekie.

Blikken in de keuken, voorraadkast en op de wc
De blikken van Riekie staan door heel haar huis. Overal waar je kijkt zie je een ander blik. “Ik heb blikken in de keuken, voorraadkast, hal, op de trap, in een speciale kamer en zelfs op de wc. Ik heb er zoveel dat je soms een beetje moet spelen met waar je ze allemaal gaat neerzetten. Op het toilet heb je er dan zelfs nog plezier van.” De kerstblikken blijven tot ongeveer januari staan en dan worden deze weer omgewisseld naar de normale blikken. “Zolang ik er zelf nog plezier van heb ga ik ermee door!” sluit Riekie af.

Bent u nu nieuwsgierig om een kijkje bij Riekie’s kerstblikken te nemen. Neem dan contact op met het volgende nummer om een afspraak te maken: 0413-477377.

Afbeelding