Afbeelding

Wie maakt het nou eigenlijk te bont in Rooi?

Human Interest

Sint-Oedenrode - Zigzag: de kortste afstand tussen twee café's. Althans met carnaval dan. Mijn ome Willy uit Olland kan daarover meepraten. Vorig jaar duurde zijn kroegentocht tussen d'n Toel en de Vriendschap in Boskant vanaf carnavalsvrijdag tot ergens begin mei. Dit jaar blijft hij thuis.

Dat concludeerde ik uit een foto in de krant van afgelopen maandag. Daarop zag ik hem namelijk op de parkeerplaats van de Veghelse Sligro een heel fust achterin zijn Simca Marina Combo laden. Voor thuis, neem ik aan. Dat bier stond daar klaar voor iedere prins uit onze regio. Speciaal voor die aanbieding had Willy zich diezelfde ochtend nog tot "Prins Wilhelmus van de Ollandse Zatladders" gekroond en is daarna linea recta doorgereden naar het Dorpshuis in Zijtaart, alwaar de rij begon.

Heb je die foto's gezien van de zogenaamde Bonte Avonden? In Nijnsel waren drie volwassen heren op het toneel met een opblaaspop bezig, en in Olland stond ook een figuur halfnaakt maf te doen. Volgens mij zijn het inmiddels veel té Bonte Avonden. En nou haakt zelfs de gemeenteraad van Meierijstad in. Vooral Peter Verkuijlen maakt het nogal bont. Vooruitlopend op het carnavalsfeest vindt hij zijn parkeerboetes veel te hoog en roept de opsporingsambtenaren op vanaf nu geen bon meer uit te schrijven. Wat?

Met dit soort redeneringen heeft mijn Ome Willy ook nog politieke kansen. Willy is namelijk ook alcoholist. De laatste tijd drinkt hij telkens óm de twaalf pilsjes een glas wortelsap. "Dat is goed voor mijn ogen zodat ik een mogelijke kater van verre zie aankomen", zo beweert hij. Ik heb één keer geprobeerd om hem van de drank af te krijgen. "Bier maakt je dik, ome Willy." Dat vond hij grote onzin. Volgens hem zit een bierbuik gewoon tussen je oren. Met "én het doodt je hersencellen!" gaf ik me nog niet gewonnen. "Ja, dat klopt wél", pareerde Willy toen, "maar alleen de zwakke broeders, dus de sterke cellen krijgen bij mij nou wat meer ruimte om uit te blinken. Bier verhoogt je IQ, Mark. Nog een pilske? Allaaf!"

Tot slot een vraag: Wat is het verschil tussen Ome Willy en een bonbon? Nou, in een bonbon zit niet altijd alcohol.